Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

15. Nyár végéig kövezetet újítanak a sétálóutcán

Repülni kell megtanulni

2013. április 25. 07:00 - Alex_W

Miskolc sétálóutcája kis hazánkban messzemenően egyedi: nincs még egy olyan város, mely saját főutcát, főközlekedési útvonalának egy szakaszát vette volna el az autósoktól és adta volna a gyalogosoknak. Mindez közel harminc éve így van: csak a gyalogosok és a villamosoké az utca. A harminc éves utcának ugyanannyi idős a járdája is: épp ideje kicserélni.

Igazából nem nagy munka: a járda szemre úgy 5-6 méter széles, maga a sétáló utca sem hosszabb egy kilométernél, szóval az egész mintegy 10-12 000 m2 mindent együttvéve. Mellette nem kell semmi mást csinálni: nincs közmű kiváltás, nincs felújítás, nincs semmi egyéb. Csak fel kell szedni a régi díszburkolatot és le kell rakni az újat.

Szóval valaki elmondaná nekem, hogy ezen a munkán mit lehet elnyújtani úgy, hogy csak a nyár végére lesz kész? Miért lesz csatatér a város főutcája tavasz közepétől a nyár végéig? Talán a városháza annak a vállalkozónak adta a munkát, aki a leglassabban tudja megcsinálni?

Vagy a városvezetés így akarja azt a látszatot kelteni, hogy ez milyen nagy munka? Uraim, ez nem nagy munka. Egy ekkora szakaszon minden magára valamit is adó európai városban maximum egy hónap alatt kicserélik a kövezetet, és egyetlen városvezetés sem ünnepelteti magát ezért, hisz tudja ez a feladata.


Miskolci Sétálóutca, burkolatcsere nagyobb térképen való megjelenítése

Másrészt, ha ilyen lassan csinálják, akkor miért szedték fel a burkolatot egy lépésben a Szinvaparktól a Villanyrendőrig? Nem lett volna elegendő fokozatosan épp azt a 10 métert elkeríteni és felszedni, amit éppen cserélnek? Uraim, Önök ott a Városházán mit gondolnak? Mindenki az építési területen fog közlekedni? Vagy Önök szerint a miskolci polgárok repülni tudnak?

IMAG0477.jpg
Akadálypálya a sétálóutcán.

A sétáló utcai kereskedők persze tiltakoznak: pont úgy, mint a villamosfelújítás, a járdacsere is elriasztja a vásárlókat, kevesebb az amúgy is kevés vevő. Dr. Kriza Ákos polgármester és a Városháza többi vezetője persze ezeket a panaszokat csak hangulatkeltésnek tartja. Elfelejtkeznek arról, hogy a Zöldnyíl villamosfelújítási program kezdetekor pont ők voltak azok, akik az akkori szocialista városvezetést bírálták, hogy nincs tekintettel a kereskedőkre és kiharcolták a városi kompenzációt. Csak hogy elfelejtik: villamost pályát nem lehet csendben, méterenként dolgozgatva kicserélni, ugyanakkor a járda legalább járható volt teljes egészében. Most a bolond munkaszervezésük miatt pont a járda hiányzik az üzletek elől.

Szóval, hogy lehet az, hogy egy alapvetően jó dolgot képes Kriza Ákos kabinetje ennyire elszúrni? Talán egytől egyig amatőrök ülnek a Városházán?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr225245593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.05.08. 09:24:51

Nekem az tetszik de nagyon, h a Villanytól felfelé mindössze egy helyen van kicserélve a burkolat: igen, a majd összedőlő Avas Szálló előtt.

Az az indoklás, h ott hamarosan - legalább kívülről - megcsinálják az épületet, h ne legyen ronda. De kérdem én! (Bár lehet, h én vagyok a hülye...) Most megcsinálták a burkolatot, gyönyörű, olyan tiszta és sima, mint egy reptér leszállópályája. Megkezdik a felújítást. Ráteszik az állványt, jönnek a teherautók, omlik a sitt, csepeg a festék és a szigetelő anyag, mindez az új burkolatra!

Miért???

Miért nem újították fel a rossz burkolaton az épületet és ha kész, megkoronázva a 20 éves romlást kicserélnék alatta a sétálóutcát is.

Ezt ki érti???

Szalacsi_Dezső 2013.05.17. 12:29:54

csak egy kis pontosítás, mert a poszter még fiatal lehet. Az elmúlt 30 évben ez a sokadik burkolatcsere.
süti beállítások módosítása