Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

18. Sétálóutca, Belváros

Miskolc lázmérője

2013. október 14. 10:00 - Alex_W

Miskolc legnagyobb problémája kétség kívül nem a Belváros. Miskolciakat sokkal jobban érdekli egy sor fontosabb probléma, például hogy hol kapnak munkát... Mégis a Belváros nagyon jól mutatja, hogy mi folyik a városban.

Nem akarok beállni azok sorába, akik a problémákat ecsetelik újra és újra, hisz mindenki, aki végig sétál a Belvárosban megismerheti ezeket, kezdve a szerencsétlen járdafelújítástól - lásd Repülni kell megtanulni...  - az elhanyagolt épületeken át, az üres, tönkrement és bezárt üzletekig, a zöldterületek, szigetek, padok eltűnéséig.

DSC_0078.JPG
Tipikus látkép: Egy felújított ház, egy leszakadó vakolat

Miskolcnak az országban egyedülálló villamossal járt sétáló utcája van, és a történelem órási mázlija, hogy a Széchényi utca és környéke - úgy, ahogy - megőrizte ezt, s a történelmi Belváros hangulatának legalább egy részét. Épp ezért - s azért mert sokkal könnyebb lenne felújításra kötelezni a tulajdonosokat - már régen védetté kellett volna nyilvánítani a teljes főutcát, egyenként az összes házat, épp úgy, mint az utcaképet. Persze ezt nem teszik meg az egyszeri Miskolci Politikusok, hisz ez az ő kezüket is megkötné, nem lenne oly egyszerűen dobálózni a különféle tervekkel, avagy épp egy hatalmas lyukat hagyni a Zeneiskola előtt.

Ha már a zeneiskolánál tartunk: vajh él-e még oly ember, aki tudja, hogy a romokban heverő Avas szálló - mely külön posztot is megér - és a Pátria mögött épült lyuk, mi lenne? Eredetileg mélygarázsnak indult, de mostani állapotában inkább emlékeztet valami túlméretezett elfuserált medencére. Ha már mindenáron garázst kell építenünk a Belvárosban - ahol igazából autónak se lenne helye -, akkor fejezzük ezt a lyukat be, de lehetőleg tegnapra. Mert még egy mélygarázs is szebb, mint az a gödör. Ha befejeztük, akkor egy lendülettel pedig tüntessük el a felszíni parkolókat a Szemere-kert mellől ép úgy, mint a Kossuth Lajos és Palóczy László utcák és a Dózsa György útról (tudják a Bíróság és az ÉMÁSZ székház közt). Legyen helyettük park és fák: egy kis zöld a város szívében.

Na igen, az autók: vicces, hogy a magát oly zöldnek beállító városvezetésnek sem terve, sem akarata nincs a belváros forgalmát tovább csökkenteni. Pedig a Belvárosra és lassan egész Miskolcra kitehetnénk a táblát, hogy megtelt, hisz akkora a forgalom, hogy csúcsidőben dugók vannak és moccanni nem lehet a városban. Persze ebben sosem a városatyák járnak élen, bár nekik pont ezért jár az ingyenes miskolci bérlet.

Ki kell mondanunk, hogy a Vologda utcától az Avasig, a Centrumtól a Városháztérig a terep a gyalogosoké és a tömegközlekedéssé, autóknak pedig maximum a garázsokban van helye!

Itt autóknak nincs hely!

Harmadrészt szerepet kell a városnak vállalni a belváros életben tartásában - pont úgy, mint a város életben tartásában. Vállalkozásokat kell belvárosba csalogatni, és a meglévőket is támogatni, ha kell alacsonyabb bérleti díjakkal, vagy éppen azzal, hogy leszakadó vakolatokkal való ijesztgetés helyett visszaállítjuk a  Belváros, a Sétálóutca renoméját.

Ehhez a városnak határozott szerepet kell vállalnia, de nem csak beszéd szintjén, hanem, ha kell, akkor ingatlanok megvételével és felújításával is. Hisz a mi magunk nem cselekszünk, senki nem fog helyettünk.

Örök mementó erre a szerencsétlen Avas szálló. Kár hogy a jelenlegi városvezetés csak azt nézi, hogy lehetne elsikkasztani, ahelyett, hogy rég megszerezték volna, és ha nem is szálloda - pedig a városnak kell szálloda! - de egy turisztikai centrum már rég megvalósulhatott volna benne.

Nem is beszélve arról, hagyunk veszni és pusztulni olyan értékeket, mint a Zsinagóga a Hősök terén. Reklám, hasznosítási terv nélkül persze hogy életképtelen. Pedig lehetne használni - voltak is rá tervek, de  mind elmaradtak. Pedig épp úgy elférne benne a Városi Könyvtár, mint ahogy egy gyönyörű koncert terem is lehetne belőle. Persze mára életveszélyes maga az épület is...

S miközben mások az ép aktuális botránnyal vannak elfoglalva, a városban nincs elegendő zöld terület, viszont lassan megint minden lerobban, s csak azt vesszük észre, ha megint fejbe vág minket a leszakadó stukkó...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr305552356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.11.18. 12:06:57

A parkolás témájához szólnék hozzá.

Miskolcnak halvány lila gőze nincs arról, h mit kellene csinálni az autókkal. Mélygarázs? Elvileg ugye azért lenne, h ha az autók már be is mentek a belvárosba legyen hova állniuk és ne legyenek szem előtt. Mit csinál Miskolc?

Megépíti a Hősök terére a mélygarázst - oh, mily nemes tett - majd közvetlenül mellé, kiad egy engedélyt felszíni parkoltatásra, ahol a Zsinagóga és a tér közti sávon parkoltat egy vállalkozó.

Eredmény? Sem a mélygarázs, sem a felszíni parkoló nincs kihasználva, baromi ronda és ami a legjobb, h mivel ennek a felszíni parkolónak nincs bejárata az autók a térköves járdán keresztül állnak fel, ami annak rendje és módja szerint szilánkosra van törve. Azt már meg sem kérdezem, h kinek a felelőssége ez, ne adj isten ki fogja helyreállítani, mert nyilván senki.

És ez a fajta "megoldás" érvényes bármire ebben a városban. A látványos semmittevés megy csak. Ez a belváros már nem belváros, ahogy írtad is egy kiürült, lepattant, szégyenteljes része csak az egész településnek.
süti beállítások módosítása