Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

19. Miskolc Holding

Van, de minek?

2013. október 16. 14:00 - Alex_W

miskolc_holding_kicsi_361_20101212225653_509.jpgMost egy látszólag lényegtelen problémával foglalkozunk  - már ha Miskolcon létezik lényegtelen probléma - a Miskolc Holding helyzetével. Tudják, ez az a cég, mely összefogná az önkormányzati vállalatokat, a Városgazdától az közlekedési cégig, a víz és távhőcégig.

De mi is lenne szerepe a Holdingnak? Elméletben a Holdingban kellene összefogni mindazokat a részlegeket, melyek közösek a tagvállalatokban. Így például a Holdingban lenne a helye a bérszámfejtésnek, a könyvelésnek, vagy épp a számlázásnak.

Nos ezek a célok - bár írásban le vannak fektetve és a Holding céljai közt szerepelnek - mind a mai napig nem valósultak meg. A Holding jelen állapotában egy fölösleges lépés a láncban, egy vízfej, csak egy újabb kifizetőhely a vezetőknek. A miskolciak pedig még mindig külön cégeknek fizeti a víz és fűtésszámlát, vagy ép a lakbért.

Ami azt illeti a Holding még arra sem volt képes, hogy annyit megtegyen, hogy a lakosság egy helyen egyszerre beszerezhesse a "nullás igazolásait".

Szerintem már rég egy számlát kellene kapnunk legalább az önkormányzati közműcégektől, mely összesítve tartalmazza az egyes cégek felé fizetendő dolgokat: a bérleti díjat, a víz és távhőszámlát. Akár önálló szolgáltatásként nyújthatná ezt más cégeknek is, így akár a villanyáram is megjelenhetne egyetlen számlán.

A Holding szerepe lenne az egységes könyvelés és munkaerő gazdálkodás (bérszámfejtés stb.) bevezetése, hogy tényleg átláthatóbbá és egyszerűbbé tegye az önkormányzati cégek működését. Nem mellesleg olcsóbbá. Azt nem is említve, hogy az egységes nyilvántartás létfontosságú lenne a Miskolci Önkormányzat Szociális Osztályának a munkájához: feleslegessé válna a nullás igazolások nagy része és követhetővé válnának a szociális adósságrendezési programok és egyéb segélyezések hatásai.

Magyarul: a Holding ne csak egy közvetítő legyen a Közgyűlés és a Vállalatok közt, ne egy önálló hatalmi ág, ne csak egy tervező iroda, hanem töltse be a szerepét. Amint egyszer leírták 2006-ban az alapításkor.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr555567592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása