Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

24. Kocsonyafesztivál kontra farsang

Pislogó békák

2014. február 21. 10:00 - Alex_W

Lesz fesztivál, nem lesz fesztivál, támogatjuk, nem támogatjuk, farsang lesz, nem fesztivál, lenyúltad, te nyúltad le, lenyúlták, lenyúltuk. Mi meg csak pislogunk mint a békák a kocsonyában.

Na nem csak mi, a városháza is.

Emlékeznek még arra, amikor Káli Sándor vezette városháza Miskolc egyik kitöréseként a kultúrát jelölte meg? Emlékeznek még arra, hogy az akkori MSZP-s városvezetés sikerrel indította el a hamar nemzetközileg is elismert Bartók+ Operafesztivált és párévvel később elindították a Kocsonyafesztivált is, mint téli rendezvényt.

A dr. Kriza Ákos vezette városháza valamiért egyiket sem nézi jó szemmel. Még a nemzetközi hírű Operafesztivált is megpróbálják minden évben kivéreztetni, de hál istennek nem sikerült. Valahogy a végén rájönnek, hogy túl kínos lenne.

A Kocsonyafesztivál viszont jóval védtelenebb volt. Téli fesztiválként nem lett olyan jelentős, mint a Bartók+, ennek ellenére a városvezetésnek négy év alatt sem sikerült kivéreztetnie. Pedig megpróbáltak mindent: eldugták a belváros szélére - hisz akadályozta a közlekedést a főutcán -, az utolsó utáni pillanatokban adtak ki engedélyeket és megtagadták a támogatást. Mégis a fesztivál, mint maga a város - élt, mert élni akart.

A végén szemtelenül - abban bízva hogy senki sem veszi észre, csak úgy lenyúlták.

A Kocsonyafesztivál 2013.-ban, tanulva az eseményekből, még év elején támogatást kért a Városházától. A Polgármesteri Hivatal makacsul hallgatott róla, míg csak lehetett. mikor már nyilatkozni kellett, akkor kitalálták az indokot: nincs pénz.  Nincs pénz a város egyetlen téli fesztiváljára.

Utána vádaskodtak, volt szó felelőtlen gazdálkodásról, sőt arról, hogy a szerevező közhasznú társaság csak lenyúlja a város pénzét. Persze azt a "felelőtlenül gazdálkodó, masszívan veszteséges" fesztivált, ami Krizáéknak nem kellett, azt más, sokkal rosszabb helyzetben lévő városok vitték volna mint a cukrot, hisz egy legalábbis országosan jegyzett Fesztiválról volt szó.

Annak ellenére, hogy egyre tisztábban látta mindenki, hogy egyszerű lenyúlásról van szó, 2013. őszének a végén Kriza hirtelen mégis talált pénzt. Ami azt illeti nem is keveset. Bejelentette, hogy a Város másik szervezőcéget alapít, és teljes egészében városi pénzből szervezik meg a Kocsonyafarsangot.

Hogy miért a névváltás? Mert Krizáéknak már arra nem volt pénzük -se idejük, se jogalapjuk - hogy az eredeti szervezőktől elpereljék a "bitorolt" nevet, és amúgy is szerintük ez a név botrányszagú. Kár hogy a botrányokat eddig csak ők látták.

A Kocsonyafesztivál ennek ellenére is túlél: lokálpatrióták szembemenve a városvezetéssel, ugyan párhéttel később, kisebb keretekkel és nem a belvárosban, hanem Miskolctapolcán megrendezi a fesztivált.

A városvezetés persze boldogan mutogatta mindenkinek, hogy feltalálta a spanyolviaszt, és ünneplik a legnagyobb kampányrendezvényükké avanzsálódott Kocsonyafarsangot. Az új - minden bizonnyal felelősen szervezett, és nyereséges - rendezvény persze minden jogosítványt megkapott: rohamtempóban kaptak engedélyeket és a városvezetést már nem zavarta a tömeg a főutcán, sőt az sem, hogy a villamos közlekedést is fel kellett függeszteni a sínekre telepített elárusítóhelyek miatt, több ezer embernek napokra megnehezítve a közlekedést. Krizáék - hisz a kampánykocsonyáról van szó - attól sem riadtak vissza, hogy a mazsorett felvonulással jó egy óra időtartamra szinte a teljes tömegközlekedést megbénítsák, ők úgyis autóval járnak.

Ez hát a két kocsonya története. Persze a Városházán csak pislognak eme szép történet hallatán, mint ama ominózus béka a kocsonyában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr15825178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása