Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

26. Mini acélmű létesül

Ez a kohászat nem az a kohászat

2014. március 31. 08:00 - Alex_W

Nagy felhajtással jelentették be, hogy ismét "acélváros" lesz Miskolc. Ott voltak a befektetők és ott volt Sebestyén László, a 2. választókerület újrainduló képviselője. Az a Sebestyén, aki megígérte hogy újra indítják A Gyárat.

Vajon megoldás ez nekünk?

Nem. Nem megoldás, mert egyrészt nem a régi nagy DAM helyén létesül az acélmű, így megmarad a város közepén egy folyamatosan pusztuló, hasznosításra váró hatalmas, iparilag szennyezett terület. A régi vasgyár területe éktelenkedik a város kellős közepén, és a városvezetésnek fogalma sincs mihez kezdjen vele. Pedig lennének ötletek. Egy részére például költözhetett volna a Takata, ahelyett, hogy Szirma mellett vettek volna el újabb zöld területeket a mezőgazdaságtól - vajon mit fognak szólni a városrészenélők, amikor a gyár elindul és folyamatos zajjal fog üzemelni? Lehetne ifjúsági koncert és szórakoztató és szabadidő központot kialakítani, ahol a fiatalok szabadon ügyeskedhetnek kerékpárjaikkal, görkorcsolyáikkal és gördeszkáikkal, koncertezhetnének az átalakított gyárcsarnokokban, senkit sem zavarva.

Ráadásul a hivatalos cikkekben is 300 új munkahelyről beszélnek. Egy térségben, ahol több ezer munkahely hiányzik, ez csak csepp a tengerben. A DAM tényleges felélesztése - ha lehetséges lett volna - ilyen szempontból megoldás jelenthetett volna, de a a régi gyár speciális acélműnek nagy, gazdaságos acélműnek kicsi, ezenkívül elavult technológiával rendelkezik. Gyakorlatilag lehetetlen újraindítani, s ezzel minden miskolcinak épp úgy tisztában kell lennie, mint Sebestyén képviselő úrnak.

Nem kell verni a mellünket egy mini acélmű miatt. Persze örvendetes, hogy háromszáz embernek lesz munkahelye, de melldöngetésre nem ad okot. Sebestyén is csak akkor váltotta volna be - vagy váltotta volna ki - gyár újraindítással és munkahelyteremtéssel kapcsolatos ígéreteit, ha legalább negyedévente képes lett volna egy miniacélmű nagyságú projektet beindítani.

De Sebestyén úr inkább azzal volt elfoglalva hogy keressen 60 ezer forintot - naponta! Így négy év mérlege: 60 ezer forintos napi jövedelem és a negyedik év végére egy olyan projekt, ami talán két év múlva 300 munkahelyet teremt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr205884479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása