Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

27. Mi lesz veled Avasi lakótelep?

Gennyes foltok

2014. április 27. 15:00 - Alex_W

Egy vallomással kezdem. Ezt a posztot már számtalanszor meg- és újra- és átírtam, ám valahogy sosem lett az igazi. Sok vergődés kellett hozzá míg rájöttem: Miskolc legnagyobb lakótelepéről azért olyan nehéz írni, mert az ember nem tudja hol kezdjen hozzá, hisz rengeteg probléma van a hegyen, megoldásra váró feladatok, melyeket a mindenkori városvezetés nem, vagy csak alig tudott kezelni.

Pedig nem lehet elmenni szó nélkül az Avas problémái mellett, nem lehet anélkül Miskolc vezetésére pályázni, hogy ne lenne tervünk az Avas problémáinak kezelésére.

A Fészekrakók ügye csak a jéghegy csúcsa. Kötve hiszem, hogy Csöbör Katalin hirtelen ötlete, melyben az "antiszociális családokra" vonatkozóan felfüggesztené a kilakoltatási moratóriumot megoldaná az Avason élők minden problémáját. Az egész csak egy látszatintézkedés - most hogy nyert ezzel jutalmazza a mellette kampányoló polgármestert, hátha dr. Kriza Ákost is újraválasztják.

Az Avas problémái tulajdonképpen a város és a régió problémái is, csak itt halmozottan jelentkeznek. A lepukkant, parknak szánt zöldfelületek, a teljes felújításra szoruló iskolák, a tönkrement utak, járdák és lépcsők az több éves, évtizedes elhanyagoltság jelei. A munkanélküliség, az egyre romló közbiztonság, a gettósodás és a bajban lévő, korszerűsítésre szoruló társasházak pedig az ország összes panel-lakótelepét utolérik valamilyen mértékben. Sajnálatos, hogy ez pont az Avason jelentkezik a legnagyobb mértékben.

Attól félek, hogy sokan - a városvezetéssel az élen - azt hiszik, hogy a kilakoltatási moratórium feloldásával, a fészekrakók esetleges kitelepítésével minden meg lesz oldva, pedig dehogy.

Az embereknek legelsősorban munkahelyekre van szükségük. Nem nevetséges közmunkára, hanem állandó munkahelyekre itt helyben, Miskolcon. Munkahelyeket, állásokat kell itt helyben teremteni - nem Kecskeméten, vagy Győrben, de még csak nem is Tiszaújvárosban. Itt Miskolcon.

Biztosítani kell a nyugalmat és a rendet. Ehhez rendőr kell - vagy ha az nincs akkor legyenek városőrök, de ne tíz, ne húsz ember. Legyen háromszáz. Csak az Avasra a nap minden percében kell legalább harminc ember az utcára, hogy biztosítsák a rendet, az itt élők nyugalmát, biztonságát.

Az Avast építeni, korszerűsíteni kell. Több és több háznak kell lehetőséget adni a PanelPlusz programba való belépésre, lehetőleg anélkül, hogy ez a családok eladósodásával járna. Biztosítanunk kell azt, hogy a lépcsőházak és lakóközösségek nem mennek csődbe a notóriusan nemfizető családok miatt. Gondoskodnunk kell arról, hogy egyetlen lépcsőház se nélkülözze se a világítást, sem a biztonságos, karbantartott liftet.

Az Avasnak közlekedés kell. Nem új  parkolóhelyek, hanem megállítani az évek alatt lassanként leépített tömegközlekedés további pusztulását, mint ahogy a városnak is szüksége lenne egy átgondolt új koncepcióra, egy új hálózatra, mely végre alkalmazkodik a lassan teljesen átalakult városhoz.

Az Avasnak felújított utakra van szüksége. Nem tudom a város vezetői mikor jöttek le busszal az Avas kilátó végállomástól, de én rendesen tengeri beteg leszek, akkorákat ugrál a busz a Szentgyörgy utcán lefelé... felfelé csak azért nem, mert húsznál nem szokása.

Az Avasnak felújított iskolákra és óvodákra van szüksége. Ideje pénzt fektetni a jövőbe és ideje felszerelni az iskolákat. A KLIK csak működteti az iskolákat, de esze ágában sem lesz felszerelni, vagy felújítani azokat. Nekünk kell. Rajtunk múlik, hogy a gyermekeink milyen körülmények közt élnek és nevelkednek.

Az Avasnak rendezett parkok, rendezett közterületek kellenek. Rendbe kell hozni a számtalan lépcsőt, gondoskodni arról, hogy télen a havazás után is járható legyen. Rendbe kell hozni az elavult közvilágítást, hogy hosszú téli estéken is biztonságban lehessen sétálni az Avason. Végre illene a lakótelepet befejezni: rendbe tenni a játszótereket, parkokat, rendezni a környezetünket.

Az Avasnak olyan emberek kellenek, kik képesek átlátni a helyzetet, akik maguk is itt élnek, akiknek van tervük, javaslatok  kátyúból való kilábalásra, a gettósodás megakadályozására. Talán ezért szavaztak az emberek a lakótelepen a Jobbikra: figyelmeztetésül. Nekünk kell kihúzni a városrészt a gödörből, hisz doktor Kriza Ákos nem ér rá. A polgármester úr a négyéves ciklusának végén sem fogja fel az Avas súlyos helyzetét. Azt hiszi, hogy néhány látszat intézkedés "fészekrakó ügyben" megold mindent és őt újraválasztják. Hát nem.

Nem, az Avas problémáit nekünk kell megoldanunk, együtt, közösen. Nekünk Miskolciaknak. Mert ami az Avassal történik az történik a várossal is.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr906015182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2014.04.27. 22:25:08

Ez egy nagyon jó cikk.

Attól tartok, hogy nincs az a pénz, amivel ez kivitelezhető lenne. Ha történetesen meglenne a pénz, azt biztos másra költené a politika. Nem csak hülyeségre egyébként, de másra.

Mindazonáltal ezt a bejegyzést akkor is kötelező olvasmánnyá tenném a politikusok számára, különösen a baloldalon, mert ennél tömörebben és jobban nem lehet összefoglalni, hogy mire lenne szükség. Legalább azt nem lehet mondani, hogy nem tudtuk, hogy mit kellett volna csinálni.

Sylvia Győrffy Gazsiné 2014.04.27. 22:29:02

Avasi lakos voltam több mint 30 éven keresztül.
Tavaly októberben visszaadtam a tanácsi-főbérleti lakásom. :-(
Életem, fiatalságom oda kötött, bármerre kerülök, én miskolci avasi maradok!
Szörnyű ami ezzel a várossal és város-résszel történt, történik!

Én így írtam róla a blogomban:
2011.május25.
hu.netlog.com/sylviagazsine/blog/blogid=332101

2011.máj.26.
hu.netlog.com/sylviagazsine/blog/blogid=332507

2011.jun.2.
hu.netlog.com/sylviagazsine/blog/blogid=332507

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.27. 23:12:41

"Attól félek, hogy sokan - a városvezetéssel az élen - azt hiszik, hogy a kilakoltatási moratórium feloldásával, a fészekrakók esetleges kitelepítésével minden meg lesz oldva, pedig dehogy."

Nyilván nem lesz minden megoldva, de a deviánsok kilakoltatása mégis egy lépés előre nem?

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2014.04.27. 23:26:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Négy évük lett volna megvalósítani. Miért most?

És hogy szabályozza majd a régi-új képviselő asszony, hogy ki a deviáns? Félek sok másra is lehet majd ezt használni, vagy inkább semmire sem.

Mellesleg négy évük volt arra, hogy a fent említett problémákat megoldják vagy legalább elkezdjenek vele foglalkozni. Nem tették. Majd pont most három-négy hónap alatt lezavarják?

Mellesleg azért gondolkodjunk egy kicsit: az új országgyűlés majd csak május 6.-án ül először össze. Májusban kisebb dolguk is fontosabb lesz e javaslat törvénybeiktatásáról. Nyáron a fű se nő, vagyis szeptemberben fogadhatják el legkorábban, ami októberi hatálybalépést jelent. Khm. Bár ne lenne igazam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.28. 00:33:42

@LőrinczIstván:

"Miért most?"

Miért NE most? Bizonyára sok volt a tökölődés, az elvtelen alku fene tudja, kikkel. Én nem látok bele a politikusok fejébe, csak sejtéseim lehetnek - pl. el tudom képzelni, mit fognak majd kapni a devianciavédőktől (más néven jogvédőktől) a sok éve rezsit nem fizető, a szomszédok életét megkeserítő, koszos, hangoskodó, garázda stb. lakók kipenderítése miatt.

De ha pl. 4 évig hiába lottózol, aztán az 5. évben megnyered a főnyereményt, akkor már nem is kell neked?

"És hogy szabályozza majd a régi-új képviselő asszony, hogy ki a deviáns?"

Te hogyan határoznád meg?

"Azt hiszi, hogy néhány látszat intézkedés "fészekrakó ügyben" megold mindent"

Azért az általad is notórius nemfizetők eltávolítása csak használ a környéknek, nem? Az, hogy a helyi politikus egyebekben mennyire szarik a környéken lakókra, nem újdonság, országos szinten is ugyanez megy, csak éppen az ország lakosságának jelentős részére szarnak.

Sir Galahad 2014.04.28. 08:08:55

Én meg azt gondolom, a szerző által felvázolt elképzelések jók, de az egészet azzal kell kezdeni, amit @Kovacs Nocraft Jozsefne: javasolt. Ha ottmaradnak a deviáns elemek, minden fejlesztéssel feneketlen kútba fogják önteni a pénzt: a rendbe hozott köztereket, épületeket, lépcsőházakat újra és újra leamortizálják, a lakóközösségi adósságok folyamatosan újratermelődnek, a buszokra senki nem mer felszállni és még folytathatnám.

Trackers 2014.04.28. 08:24:24

Az Avasaon nőttem fel magam is.

Csepet csodálkozom, hogy a probléma megoldásában jól vagy rosszul szereplő Kriza szerepe merült csak fel a cikkben, és a helyzet kialakulásáért felelős MSZP kormány és MSZP-s városvezetés szerepe egy mondat erejéig sem.

kewcheg 2014.04.28. 08:29:41

A rossz utak, leamortizált középületek nemcsak avasi probléma.Tapolcán az elmúlt húsz évben nem újítottak fel utcát- egy kivétellel, amiről mindenki tud.Az egyik utcában a vízvezeték kb. 80!!! éves, ami egyrészt azt mutatja, hogy a 30-as években mire volt pénz, másrészt pedig azt, hogy most mire nincs. A helyi ált. isk. pedig lepukkantabb bámelyik avasi panelépületnél, eleve régebbi is vagy húsz évvel. Ezért is szeretett volna ez a városrész leválni vagy négy-öt éve, de egy antiszociális, makogó szobatudós egyetlen tollvonással keresztülhúzta párezer ember akaratát....

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2014.04.28. 08:32:12

Tudják nem azzal van a bajom, hogy el akarják távolítani a fészekrakókat. Azzal van a bajom, hogy nem hiszem, hogy ez több lenne mint kampányfogás. Nem hiszem, hogy egy-két látványos kitelepítésen kívül lesz értelme, egyáltalán lesz-e belőle valami. Arról nem is beszélve, hogy nem akadályozza meg azt, hogy ha egy ügyvéd holnap talál egy kiskaput - mondjuk a hamarosan bevezetendő félszocpolon-, akkor nem ismétlődik meg megint. A problémát véglegesen akarom megoldani, ennek pedig egy útja van: több év, évtized munkájával az avasi lakások értékét visszatornázzuk olyan 6-7 millióra, a mostani kb. 3-4 milliós értékükről, s elérjük hogy annyira legyen érdemes az Avason, Miskolcon élni és lakni, hogy nagyságrendekkel kevesebb üres/eladó lakás legyen. Mert a legnagyobb gond az, hogy az Avas még mindig megéri az ügyeskedőknek. Így bármikor jöhet egy újabb tavasz, egy újabb "fészekrakási hullám".

Másrészről teljesen nyugodt lennék, ha a képviselő asszony közzétenné, hogy kiket tart 'deviáns'-nak. Sajnos a viselkedési problémák törvényes megfogalmazása nem egyszerű, csak kimondani könnyű.

Persze lehet próbálkozni. Első megközelítésbe nagyon jó volt Káli Sándor rendelete, ami meghatározta, egy ésszerű, indokolható számban, hogy egy lakásban mennyien élhetnek.

És a többi viselkedés?

Nos, úgyis mint aki rajong a pszichológiáért, tudom, hogy ebben nincsenek éles határvonalak. De talán nem is kell meghatározni. Ha elegendő rendvédelmi erő lenne az Avason ahhoz, hogy ellássák a feladatukat, akkor fészekrakóékkal sem lenne semmi probléma. Mert nem kellene várni, a rendőrség/városőrség felhívása után két perccel már kint lehetne a járőr. Egy rendőr pedig el tudja dönteni a helyszínen, hogy csak hangosan bulizókról van szó, akiket elég figyelmeztetni, vagy valaki olyasvalakiről, aki a hecc kedvéért csinálja a balhét, valakiről aki tényleg antiszociális. Amúgyis nem tudom maguk hogy vannak vele, de azt hiszem a körülményes kilakoltatás helyett három "kétajtós szekrény" az ajtóban sokkal hatásosabb. S aki ennek ellenére nem alkalmazkodik, az elmegy magától is. Mert rend lesz.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2014.04.28. 08:41:12

@Trackers: tarthatok névsorolvasást is :), csak semmi értelme. Most doktor Kriza Ákos a polgármester, ő van hatalmon, rajta a sor, ő tehet/tehetett volna azért, hogy ez a cikk ne szülessen meg.

Amúgy egy félmondat erejéig célzok rá: "több éves, évtizedes elhanyagoltság jelei"

Trackers 2014.04.28. 08:56:34

@LőrinczIstván:

Láttunk már Miskolcon kitelepítést (Martintelep), és tudjuk kik tiltakoztak ez ellen.
És közismert tény az is, hogy sokkal élhetőbb lett a városrész annak ellenére, hogy vannak még problémák.

De ami az Avason történt az megbocsáthatatlan bűn.
Edelény és más falvak végében élő, együttélésre alkalmatlan cigánycsaládok tucatjait költöztették erőszakosan be az Avasra.
Lakásonkánt több tucat embert.

A kilakoltatás az alap.
A többi az mind csak ezutáj jön.

Persze tudjuk, hogy azk fognak titltakozni a kilakoltatások ellen, akik beköltöztették azokat a cigányokat, akik nem ismerik a WC használatát se.

Aztán fanyalgunk a Jobbik erősödésén.
Cseppet cinikus dolog ez szerintem.

Conchobar 2014.04.28. 10:03:44

@LőrinczIstván: " Ha elegendő rendvédelmi erő lenne az Avason ahhoz, hogy ellássák a feladatukat, akkor fészekrakóékkal sem lenne semmi probléma" - Azt az ötletet, hogy a rendőrség létszámát emeljük, azt nagyon gyorsan el kellene felejteni. Egyrészt mert nem lehet minden egyes 'fészekrakó' mellé rendőrt rendszeresíteni, másrészt a bűnözés csak a jéghegy csúcsa, a rendőri jelenlét talán alkalmas arra, hogy az adott pillanatban a potenciális elkövetőt elrettentse a bűncselekmény elkövetésétől, de arra teljességgel alkalmatlan, hogy a 'fészekrakókkal' való együttélést megkönnyítse

2014.04.28. 10:25:00

A deviáns putrisokat igazán beköltöztethetnék a liberális jogvédőkhöz. Szeretném már látni élesben hogy működik libsiéknél azt a híres tolerancia, amiről annyit papolnak másoknak.

ostvan2 2014.04.28. 10:57:52

Nem kell azt feszegetni, ki az a deviáns. Egyszeűbb megállapítani azt, hogy ki nem fizet közös költséget, felújítási hitel részleteit ki helyett kell egy kisebb közösségnek törleszteni. Ezekre kell sürgősen megoldást találni (pl. kiköltöztetés olyan ingatlanba, ahol nincs közös költség és csak előrefizetős órákon keresztül lehet hozzájutni a villanyhoz-gázhoz-vízhez. És az energialopást állandó, szigorú ellenőrzéssel csökkenteni. A lakóközösségek jobban elviselik a rendesen fizető lakótársakat.
Egyébként - végrehajtók mesélik - az önkormányzat is elég rendesen végezteti azoknak a kilakoltatását, akik a bérlakásuk díjait nem fizetik meg.
A helyi rendőröknek több szabadságot és egyszerűbb ügyintézési folyamatot kellene engedélyezni akkor, ha a lakóközösségtől érkezik panasz valakire.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.28. 11:04:21

@imperial:

Maximálisan támogatom, kár, hogy nincs hatalmam a megvalósításához.

@LőrinczIstván:

"Nem hiszem, hogy egy-két látványos kitelepítésen kívül lesz értelme, egyáltalán lesz-e belőle valami."

Most már igazán várjuk ki a végét. Nemrég olvastam egy cikket a témában (már nem tudom, hol), ott nem egy-két kilakoltatásról volt szó.

"több év, évtized munkájával az avasi lakások értékét visszatornázzuk olyan 6-7 millióra, a mostani kb. 3-4 milliós értékükről, s elérjük hogy annyira legyen érdemes az Avason, Miskolcon élni és lakni, hogy nagyságrendekkel kevesebb üres/eladó lakás legyen."

Ne haragudj, de önellentmondásban vagy. Hogyan emelkedhetne a lakások értéke, ha ott vannak a szomszédságban a minden kulturált együttélési normát megszegő "fészekrakók"? Hogyan emelkedhetne a lakások értéke, ha ott maradnak a notórius nemfizetők, akik miatt reménytelen mind a panelprogram, mind bármi más felújítás, értéknövelés. Te fizetnél a mostaninál többet azért, hogy egy rakás koszos, zajongó, erőszakos, deviáns cigány és hasonló életvitelű nemcigány szomszédságában lakhass?

"Másrészről teljesen nyugodt lennék, ha a képviselő asszony közzétenné, hogy kiket tart 'deviáns'-nak."

Kérdeztelek korábban, te hogyan definiálod a deviánst, de nem válaszoltál.

"Ha elegendő rendvédelmi erő lenne az Avason ahhoz, hogy ellássák a feladatukat, akkor fészekrakóékkal sem lenne semmi probléma."

Óriási tévedés. Talán te is érzed. A rendvédelmi erő hogyan tudná szerinted megakadályozni a piszkot, a rendetlenságet, az egy lakásba 20 személy bezsúfolódását, és legfőképp a nemfizetést? És akkor még nem szóltam a lakók életét megkeserítő egyéb dolgokról, amelyek egyenként és alkalmanként nem jelentenének gondot - pl. hangos mulatozás egy-egy lakásban, ami néha azért elviselhető -, de tömegesen már élhetetlenné teszik az ottlakást.

Régebben magam is laktam Budapesten egy ilyen család szomszédságában. A rendőrség a kisujját sem mozdította az éjjeli hangoskodások miatt, hiába voltak rendszeresek. A hangos csalási perpatvarokhoz sem mentek ki, max. először, később már nem foglalkoztak velük. Ez így lenne az Avason is azzal a különbséggel, hogy nem egy, hanem több tucatnyi esetben fognak nem intézkedni - már csak azért sem, mert van olyan hangoskodás, ami a szomszédot már nagyon zavarja, de mág sem éri el a törvényben meghatározott hangerőt. Amúgy is, láttál már zajmérővel felszerelt rendőrjárőrt? Nincs is ilyesmire sem képzettségük, sem felhatalmazásuk.

Szóval hiába no, a kilakoltatással kell kezdeni. Az is épp elég nehéz lesz, mert jönnek majd a megélhetési jogvédők, akik rögtön rasszizmust meg a cigányság jogainak megsértését ordibálják.

bölcsbagoly 2014.04.28. 11:45:38

Lörincz István vagy költözzön be egy 3-4 milliós lakásba s rakjon fészkét a védencei közt, vagy húzzon el mint ősszel a vadlibák az ötletelésével! Tipikus falvédő duma, amely keveri az okot az okozattal!
Csal arra válaszolj Lóricz Pistike, hogy léteztek a vázolt problémák a fészekrakó program végrehajtása előtt vagy sem? S kik szervezték és hajtották végre? S végül miért nem ők kellene rendbe hozzák azt amit elkövettek, s ha nem tudják, akkor miért akadályozzák?

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2014.04.28. 22:40:43

@bölcsbagoly: Ó kedves bölcs bagoly, mielőtt folytatnád a nagybecsű népnevelésed, csak szólnék: itt vagyok, köztük élek. 30 éve élek az Avason. Csak az én lakásom már nem ér 3 milliót se.

Mindegyik probléma létezett a fészekrakók előtt. Nem lett volna "fészekrakás" Miskolcon, ha a várost felelősen vezették volna a rendszerváltás óta és az avasi lakások megőrzik értéküket. Slusz-passz.

Már fészekrakók előtt málltak szét a lépcsők, voltak nemfizető lakók, bűzlöttek egyes lépcsőházak. A fészekrakók előtt sem lehetett este a lépcsőt használni, mert közvilágítás sem volt.

Mikor általános iskolába jártam, éppen az okozott gondot, hogy akkor estek szét azok a padok, amik voltak. Pedig az se most volt.

Mióta élek nem volt olyan hogy rendezettek lettek volna a parkok a házak mellett. Volt hogy felújítottak egy-két játszóteret, de egy kis tér mi ekkora lakótelepre?

Eggyé váltam lassanként a lakóteleppel. De soha nem engedtem azt, hogy panelproli létem befolyásoljon abban, hogy kimondjam, ha valami nem jó, és ne próbálkozzak, ne kutassam azt, hogy egy problémát hogyan lehet végérvényesen rendezni.

Márpedig az Avason most sok minden nem jó.

Nem jók a fészekrakók, nem jó az, hogy még mindig nem tudjuk pontosan kik voltak mögötte és mennyit kerestek ezzel az akcióval.

Nem jó, hogy annyi részeg van az utcákon és oly kevés járőr, hogy nem múlik el hónap, hogy ne kelljen kihívnom a mentőket egy egy ájulással határosan részeg emberhez.

Nem jó, hogy az emberek arcán a kilátástalanságot látom. Látom, hogy nagy részük dolgozni akar, de nem tud. Gyermekeiket biztatják, hogy menjenek minél messzebb, mert itt nincs munka, nem lehet élni, itt nem lehet családot alapítani. És ez nekem fáj.

Rendbe akarom hozni az Avast, de nem felületi kezelést, hanem sebészeti pontossággal végrehajtott teljes rekonstruálását akarom.

Biztos vagyok benne, ha én lennék abban a helyzetben, akkor valószínűleg egy-két esetben én is kezdeményeznék kilakoltatást. De ez nem cél, hanem csak egy eszköz, az utolsó. A célom az, hogy az Avas és környéke, a város olyan hely legyen, ahol mindenki nyugodtan alapíthat családot, nevelhet gyereket mert rend van és biztonság.

S bár Rejtő óta tudom, hogy nem lehet minden pofonhoz egy rendőrt állítani, én azért szeretném megpróbálni hogy legalább minden 5 házra legyen - ha más nem - városőr.

Nem fogom definiálni sem az "antiszociálist", sem a "devinst". Két okból: egyrészt nem faladatom. Másrészt ezek a fogalmak mind relatívak: az én szemeben például mindenki deviáns, aki részeg. Akkor most lakoltassam ki az Avasról az majd az összes egyetemistát?

Kinek volt már tartozása a közművek felé, tegye fel a kezét velem együtt, mert igen volt olyan, hogy megszorultam.

Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy meg kell húznunk a határt ember és ember között. De ne öntsük betonba. Ne hozzunk olyan szabályokat, amiknek egyszer mi is áldozatai lehetünk.

Például ismerek egy embert, aki még egész rendes is. Dolgozott, míg tudott. Csak hát roppant mód szerette az italt. Van felesége is. Mikor a férfi berúg akkor roppant hangos, veszekszik a feleségével, csak úgy zeng a ház. Az asszony amúgy roppant rendes ember, ami tőle telik megteszi. De néha menekül a férje elől. A férfi kezében még nem volt takarító eszköz - legalábbis a lakást nem takarítja, ép ellenkezőleg.

Ki kell lakoltatni? És a feleségével mi legyen?

Könnyű ítélkezni igaz? Hozzáteszem, apámékról van szó. Antiszociálisak. Deviánsok. De nem fészekrakók. Menjenek? Maradjanak? Vagy jelenjen meg két marcona biztonsági őr az ajtóban és végre tegye helyre az öreget, míg kijózanodik. Azért nem akarom az öreget az utcán látni, mint ahogy a többi alkoholistát sem.

Szóval?

Én amondó vagyok, legyen rend és béke az Avason. Legyen olyan városvezetésünk az ősszel, aki minden eszközt megragad a város felvirágoztatására és az Avas rendbetételére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.28. 22:58:16

@LőrinczIstván:

"Ki kell lakoltatni? És a feleségével mi legyen?"

Ha olyan hülye, hogy még mindig az alkoholista férjével él, akkor igen, őt is ki kell lakoltatni. Végtére is vállalja vele az életközösséget, nem? Mert ez felelősségvállalást is jelent.

Egyik felmenőm az 1930-as években simán elvált az alkoholista férjétől, pedig akoriban főleg falun nem volt gyakori a válás.

"Vagy jelenjen meg két marcona biztonsági őr az ajtóban és végre tegye helyre az öreget, míg kijózanodik."

A két marcona bizt. őr bérét ki fizesse? Csak mert ez esetben az alkoholista férj komoly kiadást okoz a közösségnek, mely kiadást nem ő, hanem a közösség ártatlan tagjai fizetik meg. Szerinted ez tisztességes lenne?

"Én amondó vagyok, legyen rend és béke az Avason."

Megbeszélted ezt a deviánsokkal is? Együtt fognak máködni veled?

Ne hatagudj, ha cinikusnak hangzik, amit írtam, nem volt célom, hogy megbántsalak. De a rákot csak a rákos sejtek eltávolításával lehet meggyógyítani, nem pedig a rákos sejtek megjavításával - mert nem fognak megjavulni.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2014.04.28. 23:23:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: inkább tipikus kívülálló.

Nem fog elköltözni több ok miatt sem. Egyrészt maga pénzéből nem tud hova. Ilyen világban élünk, az albérlet sokaknak megfizethetetlen, fenntarthatatlan.

Ráadásul az alkoholistáknak - így a férfinek is - meg van az a "jó" szokása, hogy tapad az emberre. Elköltözöl? Utánad megy. Ott fog kiabálni az ablak, az ajtó előtt. Előbb utóbb kell valaki, aki elkapja, és lefogja, míg kijózanodik.

Ma nincs oly alapítványi, egyházi vagy állami, sem oly háziúr, aki ezt tűrné. Te se tűrnéd, ha a szomszédodba költözne és harmadnap megjelenne a részeg férje és ott ordibálna, dörömbölne és csapkodna naphosszat.

Nagyon örülök annak, hogy a felmenődnek sikerült. Ő szerencsés.

"A két marcona bizt. őr bérét ki fizesse?"

Egy olyan város, mint Miskolc, mely évi 30 milliárd forintból gazdálkodik. A marcona biztonsági őrök, mondjuk elvisznek félmilliárdot. Legyen mondjuk 2 százalék. Előteremthetetlen összeg? Kötve hiszem.

Volt aki azt mondta, hogy az adó az ár, amit a civilizációért fizetünk. A városőrség fenntartása az ára, hogy se kívülről, se belülről ne zavarják meg a nyugalmunkat.

bölcsbagoly 2014.04.29. 04:28:09

@LőrinczIstván: nem látod a fáktól az erdőt! Egy dolog, hogy a dolgok elromlanak, a vakolat lemálik, a padok szétesnek, az emberek nem angyalok és nincs kötélből az idegrendszerük. Ez minden lakótelepen közös gond. DE egy más, amikor olyanokat költöztetnek be közéjük, akik semmiféle közösségi szabályt, törvényt nem akarnak betartani! Sem részegen, sem józanul.Akik az egész háztömb életét keseritik meg. A gennyes sebet ki kell vágni!
Az alkoholista csak akkor problémás, ha éppen részeg, a "kiscsalád" (nem ritkán 10-15 tagja), viszont állandó jelleggel az. Az alkoholista időnként fizet rezsit, közös költséget, a "fészekrakó" soha. Neki az jár! A deviánst pár markos szomszéd képes helyre rakni, a "fészkelőket" lehetetlen, mert megjelenik rögvest a "nagycsalád". Apád kocsmai haverjei nemm jönnek neki segíteni ordibálni. Tehát, nem kell keverni a z szezont a fazonnal. Az "operációra" szükség van, azt semílyen városvezetés nem tudja megspórolni, ha segíteni akar az ott lakókon.
Az a te bajod is, mint a többi türelmetlenné, azt hiszitek, hogy amit mások 20 év alatt elrontottak, azt a mostaniak pár év alatt rendbe tudják tenni. S ha lehet, azt is PC módszerekkel, hogy a deviánsoknak se fájjon. No ez az ami nem lehetséges, csak nem akarjátok tudomásul venni. S örökké játszátok, a "hol a sapka-" debil játékot: ha nem tesznek semmit, miért nem, ha tenni akarnak, akkor meg azzal van bajotok. Főjjetek akkor a saját levetekben puhára!
süti beállítások módosítása