Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

29. A fiatalok elköltöznek, mert...

Miskolcinak maradni ugyanaz, mint vesztesnek

2014. június 25. 07:00 - Alex_W

Egy újabb barátom hagyja el a várost - megint. Próbálkozott, de valahogy nem jött össze neki semmi. Így elmegy szerencsét próbálni - szerencse, ha országhatáron belül marad. Ám ez a városnak mindenképp veszteség. Búcsúzóul beszélgettem vele, megkérdezte, én mikor megyek el. "Nem tervezem" - feleltem neki. Azt mondta kár. Kár, mert miskolcinak maradni annyi mint egész életben vesztesnek maradni.

Végül is megértettem: elege lett abból, hogy lassan két éve volt munka nélkül, elege lett az ígéretekből, a kétségbeesésből. Elege lett abból, hogy kitudja hanyadszor törtek be a melléképületbe, és vittek el minden mozdíthatót. Gyereket, családot szeretett volna, de nem egy olyan városban, ahol nyaranta a melegtől, telente a füsttől van szmog, nem ott, ahol a bölcsődei, óvodai helyekhez várólisták vannak és még akkor is a gyerekre szakad a vakolat. Tovább lépett.

S nem csak ő egyedül. Miskolcról a fiatalok olyan ütemben költöznek el, hogy az egyenlő a város halálos ítéletével. Gyakorlatilag minden második-harmadik fiatal más városban, vagy külföldön alapít családot, egzisztenciát. Mert ott tud.

Pedig Miskolc a lehetőségek városa is lehetne. Van ami pénz kérdés, de a legtöbb dolog csak akarat kérdése. Akarat kérdése, hogy elkezdjük felújítani a várost, akarat kérdése, hogy elkezdjük rendbe hozni az infrastruktúrát és a akarat kérdése, hogy elkezdünk olyan beruházókat keresni, akik munkahelyeket teremtenek. Akarat kérdése, hogy elkezdjük a város lehetőségeit kihasználni, és lehetőséget biztosítani az itt lakóknak a felemelkedésre, a biztos, nyugodt életre. A jó városvezetés csak akarat kérdése.

Miskolciként vesztes vagy, mert a városházán nem akarják, hogy nyertes légy.

Nem tudnak munkahelyet teremteni, tán nem is akarnak. A városháza nem tesz semmit azért, hogy megszerezze a beruházásokat, csak akkor tárgyal új munkahelyekről, ha a befektető már felfedezte magának Miskolcot. De a való életben ez nem így megy. A városnak erős és nyílt lobbitevékenységgel kell megszerezni a befektetőket, hogy ne csak új munkahelyek, de lehetőség szerint jobb állások jöjjenek létre.

Nem tudnak mit kezdeni a kulturális programokkal, képtelenek egy teljes évet felölelő program naptárat létrehozni. Volt egyszer egy Bartók+ Operafesztivál, amit egy hétnél is hosszabb, a megyét is megmozgató nemzetközi hírű eseményből sikerült négynapos valamivé redukálni. Volt egyszer egy kocsonyafesztivál, ami szintén csak egy hosszabb hétvégét ér meg. Miskolc csak azért küszködik a turisztikával, mert a városvezetők mindent akarnak, csak turizmust nem. Pedig itt minden adott egy teljes éves turisztikai kínálat kialakításához, ami Magyarországon, de még Európában is csak kevés városnak adatik meg.

Nem foglalkoznak a közbiztonsággal. Az emberek nem érzik azokat a sikereket, amiket a városvezetés szeretne kommunikálni feléjük. Ők csak azt látják, hogy egyik nap az egyik szomszédhoz törnek be, a másik nap a másiktól lopnak el valamit, harmadnap lehet, hogy ők következnek?

Nem foglalkoznak az infrastruktúrával. Az utakon a buszok már mint a szöcskék ugrálnak, a városi közlekedés koncepciótlan, a dugók mindennaposak és még csak kísérletet sem tesznek a felszámolásukra. A buszok lerobbanása minden napos, akárcsak az, hogy alkatrész hiány miatt nem tudnak elég járművet kiállítani. A közmű cégeket kivéreztetik, egyre gyakoribbak a műszaki meghibásodások, mert a elmaradtak a karbantartások.

Mindez odavezetett, hogy itt mindenki vesztes.

Vesztes vagy, de lehetsz nyertes.

Van egy csapat, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy győztessé tegyen téged. Téged, élj bárhol Miskolcon. Lehetsz panelben, vagy kertvárosban élő; lehetsz kétkezi munkás, vagy diplomás. Te vagy a fontos, és az, hogy neked biztosítsunk lehetőséget: munkára, kikapcsolódásra, biztonságra, családalapításra és egészséges életre. Nyertes Miskolcot akarunk.

Miskolcnak egyedülálló lehetőségei vannak. Turizmus, kereskedelem és ipari területen végig vannak lehetőségei és adottságai a városnak. Csak ki kell használni. Akarat kérdése, hogy a barátomnak ne legyen igaza: miskolcinak lenni legyen annyi, mint nyertesnek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr906294063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2014.06.25. 15:35:51

Kedves blogger, te vagy nem Miskolcon laksz vagy csak szimplán hazudozol. Én Diósgyőrben élek, és se télen, sem nyáron nincs itt szmog, legalábbis kirívó mértékű semmiképp (azt meg el sem tudom képzelni, a melegtől hogyan lehet szmog). Az operafesztiválnak három napja lett vége, és ha hiszed, ha nem ,pont tíz napig tartott. A kocsonyafesztivál azt hiszem már tizennegyedik éve egy hétvégés, ezzel is melléfogtál. Elég sokfelé autózom az országban,tehát tapasztalat, hogy a Miskolci utak átlagos magyar utaknak nevezhetőek( ha nem hiszed egyszer autózz végig a Róbert Károly körúton). Vonatkozik ez az iskolákra, óvodákra egyebekre. Szóval ha ezzel az elvtelen zagyvalékkal csak az volt a célod, hogy Miskolcot lejárasd, akkor valóban jobb ha elmégy innen. Gondolhatod most azt, hogy én a városházi szarháziakat védem, de nem így van, csak egyszerűen nehezen viselem ha otromba hazugságokkal mocskolják a szülővárosom. És még valami: ha polgármesterektől, politikusoktól várod az életed jobbrafordulását, mehetsz te akárhová, lúzer maradsz mindenütt.

Nand 2014.06.25. 18:01:26

Én 5 évet éltem Miskolcon, abból is 4-et az Avason, a Mednyánszky utcában. Az előttem kommentelő véleményét érzem inkább igaznak. Az, hogy "Városháza" nem akar munkahelyet teremteni egy kicsit a régi időket idézi vissza. Elemi érdeke minden képviselőnek, hogy minél több munkahelyet teremtsen közvetve, mert ugye közvetlen ráhatása nincs ugye, mert az csak '89 előtt volt. Szóval érdeke, mert elég jól el lehet adni a választáson. Óvoda, utak állapota fronton egyáltalán nem rossza ehlyzet

Bassboy 2014.09.15. 13:42:06

Miskolciként másként látom ezt. Ez egy ipari város volt, kohászattal, acélművel. Nem 2 nap alatt lehet átállítani egy várost más életmódra. Rengeteg ember dolgozott az acél városban, nem lehetett mindenkinek másik munkát adni. Ez magával hozott egy rakás egyéb bajt, problémát. Akinek nem sikerült elhelyezkedni az ment, aki nem tudott itt vállalkozni az is ment. De a város szerintem jó hely, már lehet érezni egyfajta mozgolódást. Szerintem javulás van, csak lassan jött el ez az idő. A Takata remélem, segít a városnak erősebbé válni, már csak 1-2 ilyen cég kellene.......
süti beállítások módosítása