Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

Mi legyen a Fűtőművel?

Legyen Tudományos Élményközpont!

2019. június 24. 08:22 - Alex_W

Önök gazdagok. Nagyon gazdagok. Miskolc városa, vagyis önök fejenként 10 000, igen, tízezer magyar forintot költöttek egy épületre, amelybe senki be sem tette a lábát, amióta elkészült. 

Ha kilátogatunk a Miskolci Egyetemre, vagy csak az Egyetem melletti Lidlbe megyünk bevásárolni, akkor egy hatalmas, frissen felújított és szép épületben gyönyörködhetünk - szigorúan kívülről. A volt egyetemi fűtőmű évtizedek óta üresen álló épületét még a Káli Sándor vezette önkormányzat kezdte felújítani, előbb rock múzeum, később  egy új tudomány-technikai múzeum céljára, mely egyszerre tisztelgett volna a város ipari múltja előtt és nyújtott volna inspirációt a következő generációk mérnöki tudományok felé nyitott tagjainak.

E szép és hasznos projektből a 2010 óta regnáló városvezetés egy gigantikus, másfél milliárdforintos mutyit csinált. Bár az előző városvezetéstől örökölt tervet sokat kritizálták, Kriza Ákos Városházája egészen az utolsó utáni pillanatig kitartott az akkor már Science Múzeumra keresztelt projekt mellett, pusztán azért, hogy 1 500 000 000 forint elköltése után a frissen felújított épületre lakatot tegyenek. Az épület azóta is csak kívülről csodálható, nem látogatható funkciója nincs. Csak az évek telnek és a por ülepszik az épületben.

Persze miután befejezték az épület felújítását, megpróbáltak ügyet csinálni belőle, az egészet az elődre kenni, de a nyomozás két év után sem hozott eredményt.

Miskolc pedig a védett, de állagában folyamatosan romló és hasznosítatlan belvárosi Avas szálló mellé kapott egy ellenpéldát: a védett és tökéletes állapotú és mégis hasznosítatlan Fűtőművet.

Úgy látszik dr. Kriza Ákos Városházájának teljesen mindegy az épület állaga, hasznosítani, célt találni neki képtelen.

Pedig nem kell messze menni, hogy az ember ötletet találjon, hogy mihez is kezdjen egy, tökéletes állapotú, jó megközelíthetőségű, az Egyetemhez közeli épülettel. Ha a Városházának már sem a város jelentős együttesekkel teli könnyűzenei élete, sem az ipari múltja sem érdemes arra, hogy egy múzeumban megemlékezzünk róla, akkor valami más. Ami hiány pótló.

A világon mindenütt kihívásként kezelik, hogy a következő generációkból minél több tehetséges gyerek lépjen mérnöki és tudományos pályára, de legalábbis élő kapcsolata legyen a természettudományokkal és a technológiával, hisz enélkül az ember képtelen boldogulni a technikai korban. Győrben ehhez nyújt segítséget a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, ahol a gyerekek olyan kísérleteket láthatnak, vehetnek részt benne, amikre az iskolai órákon idő és felszereltség hiányában nem kerülhet sor. A gyerekek megismerkedhetnek a digitális kor legújabb, az ő életükben mindennapos vívmányaival: a 3D nyomtatással, vagy a robotok programozásával.

A gyerekek imádják a látványos természettudományos kísérleteket, imádják, hogy a kiállítási tárgyak megfoghatóak, sőt meg kell fogni azokat, mozognak, használni lehet őket. Nem csak látják, de ki is próbálhatják a robotok programozását, vagy ép a 3D tervezést és nyomtatást. A természettudományos játszóházban szerzett élményeikkel, jobban eligazodnak a digitális korban, a fogékonyaknak pedig segíti a tudományos-mérnöki pálya felé orientálódást, az egyetemre való tudatos készülést.

Kellene egy ilyen program a gyermekeinknek ide a városba, sőt a régióba, s erre például ideális lenne a Fűtőmű épülete, szimbolikusan pont a Miskolci Egyetem bejáratánál.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr5114870350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása