Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

12. Világsátor

Összevissza beszéd

2013. február 06. 15:00 - Alex_W

Felvetődött, határozatot hoztak róla, a jobbik ágált ellene, a polgármester pedig bejelentette, hogy ez az egész meg sem történt. Körülbelül így lehetne röviden összefoglalni a Világsátor néven elhíresült intézményt, melyet villámgyorsan abortáltak.

Mi lett volna a Világsátor? Egy olyan kulturális központ és szociológiai műhely, mely a kisebbségekkel foglalkozik: a határon túli magyarok helyzetével épp úgy, mint a hazai kisebbségekével. Nemes kezdeményezés, hasznosságát és fontosságát itt a Kárpát-medencében érezzük igazán.

A Jobbik csak a cigányokat látta benne és rögtön nekirohant. Hogy miért? Mert a Jobbik sem tud megoldást Miskolc problémáira, sem a munkahely hiányára, sem a közbiztonság megteremtésére, sem a város átfogó reformjára. Rájött, hogy meneteléssel a városban nem ér el semmit, így keresett valamit, amibe beleköthet.

A városvezetés pedig hozta a formáját: rosszul kezelte a helyzetet. Legelőször önbizalommal, tényként jelentették be, hogy lesz egy ilyen központ Miskolcon. Hogy kifizeti, hol, hogyan, arról mindenki hallgatott. még én is azon a véleményen voltam, ha ebbe a több mint egy milliárdba kerülő központra van pénze a városnak, akkor inkább már a létező kultúrközpontjainkat kellene felújítani. vagy még inkább az iskoláinkat.

Mindössze az utóbbi napokban kezdte kommunikálni Kriza Ákos, hogy a városnak erre nincs pénze és csak akkor lesz Világsátor, ha a központi költségvetés biztosítja a keretet. Az a központi költségvetés, melyből eleve százmilliárdok hiányoznak: így már decemberben borítékolni lehetett volna - sőt Kriza minden bizonnyal pontosan tudta - hogy ebből nem lesz semmi. Ettől még hagyta hogy a Jobbik hangulat keltésre használja a kultúrát. Ez épp olyan bűn, mint a Jobbik tette.

A visszavonás bejelentését is sikerült olyan rosszul kommunikálni, hogy mindenki azt nem lát csak bele, amit nem akar. Ha a kormányzat jelenti be, hogy nem lesz keret a Világsátorra, és ezután jelenti be Kriza, hogy így nem vállalja a város, mindjárt más a kép. Így viszont gyakorlatilag a Jobbik alá adta a lovat: nyeretettek.

Sajnálom a Világsátor kezdeményezést. Ha már felújítottuk a saját művelődési központjainkat és iskoláinkat, nagy haszna lehetett volna belőle a városnak. Szerintem azonban lényeges a sorrend: először az iskoláink legyenek rendben, és a művelődési házaink, és utána gondolkodhatunk azon, hogy Világsátort húzunk fel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr55065251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása