Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

57. Rendészet kontra nyugdíjas újságíró

A ruha nem elég

2017. november 14. 08:00 - Alex_W

A tilosban parkolás - sajnos - mindennapos eset Miskolcon éppen úgy, mint bármilyen más városban. De Miskolc az egyetlen hely, ahol egy ilyen szabálysértéssel be lehet kerülni a városi lappal, képpel, névvel. Saját olvasatom következik.

Sz. István 68 éves nyugdíjas újságíróval, miskolci lakossal pont ez történt. Lényegtelen miért parkolt a tilosban: talán a dolga volt sürgősebb annál, hogy szabályos parkolóhelyet keressen, talán a jelzések nem voltak egyértelműek - lényegtelen, megtörtént.

Hogy a városi rendészet tagjai odalépetek és intézkedést foganatosítottak ellene: helyes, remélem pártállástól és foglalkozástól függetlenül mindenkivel így járnak el. De miért kell egy békés nyugdíjast a szabálytalan parkolása miatt levinni a földre? Ezentúl inden tilosban parkolót megbilincselnek, rendőrségre visznek, túszul ejtenek és vallatnak?

Vagy egyszerűen a Miskolci Rendészet tagjai megijedtek attól, hogy a nyugdíjas úr szabály szerint eljárva figyelmeztette őket, hogy van nála egy gázfegyver? Valószínűleg ez történt. A dolog pikantériája, hogy Sz. István pontosan követte a szabályokat, a vele szemben eljáró hivatalos személyeket figyelmeztette, hogy engedéllyel tartott riasztófegyver van nála. Ezt vette a Rendészet fenyegetőzésnek.

Kövesd a szabályt, és a Rendészet tagjai megbilincselnek, az utcán porba fektetnek s megaláznak azok, akikre a családunk és vagyunk védelmét bíztuk. Kövesd a törvényt és hamisan fenyegetőzéssel vádolnak, és még az életmentő gyógyszeredet is megtagadják tőled. Pedig ha már ilyen szép, a Rendőrségre hajazó egyenruhát, a régi szovjet időket idéző nosztalgikus tányérsapkát kaptak a rendészek, akkor gondolom ezt is elmondták nekik, ha már kaptak bilincset, akkor gondolom nem csak azt tanulták meg hogyan kell valakire rázárni, kinyitni is tudják.

Amikor valaki közfeladatot ellátó személy lesz elsősorban nem hatalmat kap: egy feladatot és a város lakók megbecsülését és tiszteletét. Erről a továbbiakban nem lehet szó, hisz a Rendészet tagjai egyre inkább inkább elkanászosodnak, főleg a parkolási rend szabadon értelmezése miatt. Érdekes módon sosem a Városházi vezetőséget zaklatják, hanem az egyszerű miskolciakat, akik nem tudnak hova fordulni: a rendészet ellenőrző szerve önmaga.

De hogy tisztán lássunk: Sz. István nem véletlenül került eljárás alá, viszont gyanítom a tilosban parkolása is csak indok volt: ez egy jól megtervezett karaktergyilkossági kísérlet - ami sajnos még nem büntetendő.

Sz. István ugyanis hangos kritikusa a Önkormányzati Rendészetnek. De ettől a rendészetnek nincs joga vegzálni őt, legalábbis ha még igényt tartanak a lakosság együttműködésére és tiszteletére. 

Mindazon által nem a gyalogrendészt hibáztatom: nekik, gondolom, ez utasítás volt. De számon kérem ezt azon, akit mi Miskolciak választottunk: milyen kiképzést, képzést kapnak a rendészek? Vagy csak szabtak rájuk egy megtévesztésre alkalmas egyenruhát, gúnyába bújtatták és kész?

Az önkormányzat vezetősége helyében nem csak a ruhát adtam volna rájuk: rendszeresen képezném őket jogból és a helyi rendeletekből, mihez van joguk és mihez nem. Lenne helyzetfelismerési gyakorlat: mikor kell a bilincs, mikor a szép szó, és főleg mi az, amikor fenyegetnek. Lenne egy protokoll, egy etikett, egy viselkedési szabályzat, amit a rendészeknek kívülről kellene fújniuk, mindazonáltal a miskolciak is megismerhetnék, hogy milyen viselkedést a várhatnak el a városi egyenruhásoktól. Kötetezném a rendészet tagjait, hogy elsősegélyből, egészségügyi kockázatokból is vizsgázzanak, hisz eljárásuk nem veszélyeztetheti feleslegesen senki életét. És főleg: létrehoznék egy a Rendészettől független testületet, hogy ellenőrizze a fiúkat.

Mert vallom, hogy szükség van a Rendészetre, de ez nem az. Vallom, hogy a feladatmegosztás a Rendészet és a Rendőrség között hatékony tud lenni, de most a Rendészek olyan dolgokat is csinálnak, amihez nincs joguk. Vallom, hogy az Önkormányzati Rendészet elsődleges feladata a törvénytisztelő miskolci polgárok védelme,d e jelenleg inkább zaklatnak.

Épp ezért vagyok kiakadva a történteken.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr913205417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása