Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

Miskolcnak új logója van

A király új ruhája

2018. január 08. 12:01 - Alex_W

Miskolc arculatot vált - megint. Mint egy öregedő színésznő, aki hiúságában azt hiszi, hogy a plasztikai sebész kése alatt eltüntetheti az elmúlt 30 évet. Pedig ez csak grafika.

A vicc az egészben az, hogy a mindenhova félköröket csempésző régi arculatot szintén ugyan ez a városvezetés készítette el, szintén súlyos milliókért. Sőt a 2012-ben bemutatott új logót pont ugyanazokkal a frázisokkal - sőt majdnem szóról szóra ugyanazokkal a szavakkal - adta át dr. Kriza Ákos polgármester, amivel az újat Kiss János alpolgármester: a kitörés, a fejlődés, a válság vége.

miskolc_2012_logo_color.jpgEttől búcsúzunk
 

Pedig ha egyszer már 2012-ben véget vetettek a válságnak és elindult a nyugodt fejlődés, akkor indokolatlan a logócsere. Ha pedig ki sem kászálódtunk, vagy újra válságba kerültünk, akkor meg a logó lenne a legutolsó dolog, amivel foglalkozni kellene.

Igazából a logócsere kicsit olyan mint a király új ruhája, egy látványos, de jelentéktelen változtatás mögé akarják elrejteni, hogy a város nem fejlődött az elmúlt 7 évben egy lépést sem, sőt kézzel tapintható a leépülés az egészségügyben, látványossá fokozódott az elvándorlás, a város gazdasága jó esetben stagnál, vagy inkább megint/még mindig hanyatlik.

miskolc_2017_logo_color.png
Dinamikus?

A logó lehet hogy dinamikus, de a város nem az: gazdasága hanyatlik, infrastruktúrája fájdalmasan elavult, oktatását és egészségügyét államosították és szétverték, és ehhez - épp úgy mint a közlekedési vállalat államosításához - végtelenül dinamikusan tapsolt és lelkesen asszisztált eddig a Kriza-Kiss duó.Beláthatnák végre, hogy egy új grafika nem fedi el tetteiket - vagy tétlenségüket. Nem a logó határozza meg a város arculatát, hanem a vezetőik, akik a régi logóval ellentétben a helyükön maradtak.

Az új logó nem oldhat meg semmit, ellenben jó drága. Olyan drága, hogy a Városháza nem is merte számszerűsíteni az összeget, hogy mennyibe kerül a korábbi félkörök szögletesítése. Ellenben, ha a továbbra sem kezd neki a problémamegoldáshoz a városvezetés, akkor ez az új logó is nagyon gyorsan el fog öregedni. Ám újabb öt év múlva már nem biztos, hogy lesz miből és lesz kinek újrarajzolni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr7813548855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiGeo 2018.01.08. 18:56:05

az az új logó, gagyi semmilyen valami, az előző sem volt nagy szám, de ez....

KissGecihuszár 2018.01.08. 19:36:34

valóban extrém, hogy mintha az égvilágon minden a legnagyobb rendben menne a városban, mely maga lenne a tejjel&mézzel folyó kánaán és annyi lenne a della, hogy azért hogy bele ne fulladjanak, ilyen és ehhez hasonló passziókra költik, csakhogy meg ne rohadjon a bankszámlákon. Azért Miskolcon sokkalta jobb a helyzet, mint a valóban 1000 sebből vérző, egykor full gazdag, jól menő, 2010-ben még Európa kulturális fővárosaként fungáló Pécsen, de fényévekkel szarabb, mint a 2 autóipari fellegváron, azaz Győrben, vagy Kecskeméten, vagy épp Debiben. Valószínűleg Miskolcra is kéne egy fullos autógyár, melynek ú.n multiplikátorhatásaként cégek 100-ai települnének oda, ill kapcsolnának a helyiek is turbó fokozatra, nem beszélve a szolgáltató szektorról, mely ott pörög 1000-el ,ahol bőven van vastag hasitasival megáldott vásárlóerő. Dehát úgy tűnik, ez a romániai Magyar krájza és IQ fighter bandája mindenhez "ért", csak épp ahhoz, nem hogyan, miként csináljon Miskolcból egy élhető, életminőséggel megáldott, jólétben virágzó, gyarapodó várost. Ehhez mondjuk több kell, mint az, hogy méregdrága öltönyökben, elegáns trendy cipőkben játsszuk a nagymenőt 1-1 nettó prestige beruházás átadóján, miközben belülről rohad az egész "palota"...

Jottó 2018.01.08. 20:32:55

sajnos ez nem csak a logó kapcsán igaz, kirakatberuházások vannak,(stadion, vár-amiről már több szakértő is elmondta hogy mennyire szakmaiatlanul lett megoldva a felújítása) , de közben ezeknek a környékén meg minden rohad, pusztul, 10szer annyi hajléktalant és csövest lehet látni az utcákon mint pár éve

hopp11 2018.01.09. 05:23:22

Ez az írás akkora hazugság, hogy nem tudok másra gondolni, mint politikai célokból megrendelt zagyvaság. Ezt a véleményem erősíti, hogy az elmúlt 7 évről regél, tehát a választások előtt kizárólag a mostani városvezetéssel kíván foglalkozni.
Ami a "hanyatló gazdaságot" illeti... Nézze már meg a szerző az adatokat! 7 éve 6 milliárd ft volt a város gazdaságból származó adóbevétele, a tavalyi évben 10 milliárd feletti. Pár hónap múlva meglesznek a 2017-es év adatai, valószínűleg 11 és 12 milliárd között lesz valahol. Legrosszabb esetben is 11 alatt kicsivel. Mindeközben a 12 %-is munkanélküliség 5-re csökkent. Az év utolsó 2 hónapjában 3 új cég miskolci beruházását jelentették be. Tehát a fejlődés folytatódik.
A turizmus még ennél is nagyobb mértékben nőtt.
Ha megnézem, százalékos mértékben, valószínűleg egyetlen város gazdasága sem nőtt ekkorát, mint Miskolcé az elmúlt években.
A szerző szerint az elvándorlás is fokozódik. A tények itt sem zavarják. A legutóbbi adatok szerint Miskolcra bevándorlás zajlik. Egy év alatt 3 ezer fővel nőtt a népesség. Mindezt úgy, hogy demográfiai okokból 800 fővel csökkent a népesség. Tehát a bevándorlás 3800 fő volt. A korábbi elvándorlás nem kis része is az agglomerációba irányult, tehát valójában nem elvándorlás volt.
A szerző szerint az infrastruktúra sem fejlődött semmit. 30 milliárdos villamos-beruházás, később újabb rengeteg milliárdból a buszpark nagy része vadonatúj, gázüzemű buszokra lett kicserélve. A megyei kórház 12 milliárdból világszinvonalú intézménnyé vált. Épp most épül a stadion, a Miskolc-Kassa
autópálya, ezres nagyságrendben zajlanak újlakás-építések a városban. Évente épül min. egy új szálloda. Most is épp zajlik egy szállodaépítés. Lehet, hogy több is, én egyet látok a magam szemével. Épül a Diósgyőri vár, pillanatokon belül kezdődik a tapolcai élményfürdő építés 5 milliárdból.
Szóval, a szerző úgy hazudozik, hogy még a látszatra sem figyel.
A város "hanyatlása" olyan mértékű, hogy az elmúlt egy év során egy részletes szakmai adatbázis alapján az átlagos négyzetméterár az ingatlanpiacon 159 ezer ft-ról 209 ezer ft-ra nőtt. Ez kb 31 %-os növekedés.
Szép teljesítmény mindez egy hanyatló várostól.

hopp11 2018.01.09. 05:39:53

@KissGecihuszár: Tájékoztatlak, hogy Miskolcon épp ezerrel pörög a szolgáltató szektor. Tavaly 5-6 új autószalon nyílt, folyamatosan nyitnak az új éttermek.
Miskolcon több, szakmai szervrzetek által minősített (minőségi) étterem van, mint pl. Debrecenben. Az elmúlt évben több ingatlanforgalmazó cég nyitott irodát Miskolcon, ahogy több biztosító cég is.

hopp11 2018.01.09. 05:46:18

Annyi igaz az írásból, hogy az új logó-nak semmi értelme. Ahogy egyébként soha nem volt értelme egyik logónak sem. Ezek valódzínűleg csak arra jók, hogy valakik zsebét megtömjék vele. Ezek a dolgok mindig is így mentek. És így is fognak menni.

commentes nikk 2018.01.09. 08:28:52

Egyáltalán mi a jó francnak egy városnak logo? Van egy neve, mi kell még? Miskolcra meg max akkor mennék, ha lóval vontatnának, putri hely.

KissGecihuszár 2018.01.10. 17:47:13

@hopp11: nézd, én nem vagyok egy szemellenzős versenyló típus, mivel az elmúlt 30egynehány év során kb. 50x jártam Miskolconm így képben vagyok a merre&meddig és a hanyas a kabátka szempontjából. De mert mindennél egzaktabbul mesélnek a számok, íme egy friss&ropogós csárt:
index.hu/chart/2018/01/10/varosok_fejlodes_vagy_hanyatlas_ksh_adatai_alapjan_chart/

hopp11 2018.01.11. 03:03:50

@KissGecihuszár: Nézd, a statisztikáknál legfontosabb az értő olvasás. Hogy láss mögé, miről beszélnek a számok.
Amúgy nem tudom, mjért prezentáltad pont nekem, esetleg vitatkozna valamely véleményemmel? Egyébként kösz, ezzel még nem találkoztam.
Tehát az értő olvasás. Az itteni posztban arról volt szó, hogy Miskolc az elmúlt 7 évben hanyatlik. Én azt mondtam, hogy pont ellenkezőleg, amióta az új városvezetés van, tehát 7 éve, azóta fejlődés van. A belinkelt diagrammok is ezt mutatják. A statisztikák értő olvasásához, meg a hasonló újságcikkek olvasásásához jó tudni, hogy amit jelenidőben írnak, az valójában a múltat mutatja. Tehát amikor én elmondtam tételesen, hogy mi a miskolci valóság, akkor a jelenről beszéltem. Tudni kell, hogy a ksh adatai min. 2 évesek. Ilyen a rendszer. Ha tehát egy újságíró adatokat keres a cikkéhez, akkor min. 2 éves adatokhoz fog jutni. Ennél frissebbekhez nem. Ez a chart szerinted friss, ropogós, valójában 2017-ben írták, tehát a legfrissebb adatok is csak 2015-ösek lehetnek, tehát immár 3 évesek. Ráadásul úgy tűnik nekem, hogy az ábrák vonalai pont a 2015-ös pontig érnek. Ez esetben könnyen lehet, hogy a statisztikák csak 2015 jan. 1-ig érvényesek. Akkor viszont a legutolsó értékelt év 2014 - ami ugye 2015 jan 1-ig tart. Tehát messze nem a mostani valóságot mutatják.
Amiről én beszéltem, hogy 2010 közepén átvette a város vezetését a mostani fideszes Kriza Ákos és csapata. Az első év jobbára romeltakarításból állt. Tehát az általam említett brutális gazdasági növekedés részben 2011-ben, de igazából 2012-tòl indult be. Tehát az a statisztika, ami a -18-tól -3 évig terjedő múltat mutatja, az ebbòl szinte semmit nem láttat. Ezzel együtt, ha megnézed a belinkelt diagrammokat, szinte mjndegyiknél látni, hogy 2011-2012 környékétől Miskolc adatai látványos javulást mutatnak. Ezzel együtt tény, hogy a fogyasztás, a szolgáltató szektor beindulása nem azonnal követi a gazdasági adatok javulását. Érthető, hogy az autóvásárlás, lakásvásárlás, stb. pár évvel késòbb emelkedik jelentősen. Első években az emberek feltöltik a raktárakat, anyagilag összeszedik magukat, csak ezt követően kezdenek költekezésbe. Pont ez az időszak zajlik most Miskolcon, az anyagilag megerősödött lakosság költeni kezd. De mivel a te diagrammjaid csak 2015 jan 1-ig mutatják a folyamatokat, pont ez nem látszik. De pl. az általam említett lakossági növekedés sem látszik, hisz az 2016 jan. 1 és 2017 jan. 1-ig terjedő időszakot mutatta. Tehát légy erős, még jövőre sem lesz benne egyik cikkben sem. Leghamarabb egy 2019 -es írásban fog szerepelni.
A vicc, hogy a gazdasági fejlődést bizonyító brutális adóbevételi növekedések sem szerepelnek a diagrammjaidban. Ugyanis az adóbevételeket csak 2011-ig mutatja az ábra. Pedig Miskolcnak pont 2012-tòl nőnek elképesztő mértékben az adóbevételei. Mára a 2010-esnek közel duplájára.

hopp11 2018.01.11. 03:40:48

@KissGecihuszár: Még a ststisztikák értő olvasásához annyit, hogy ha az ember sok statisztikát lát hasonló témakörben, akkor feltűnik neki, ha az egyik nagyon eltérő adatokat mutat a többihez képest. Ilyen az itteni egy főre eső lakossági jövedelmeket mutató. Ezzel valami nagyon nem stimmel.
A megyei adatokat rendszeresen közli a ksh, negyedévente, így azok tudhatóak. Teljesen természetesen nem lehet megfeleltetni a megyei adatokat a megyeszékhelyekével, de ha a megye mérete nem sokkal nagyobb az átlagnál, akkor ált. igaz, hogy a gazdag megye székhelye is gazdag, a szegény megye székhelye is szegény. A megyék sorrendjében stabilan utolsó Szabolcs, és stabilan utolsóelőtti Békés. Ez sok éve így van.
Pár éve volt egy statisztika, amely a NAV adatai alapján hasonlította össze a megyeszékhelyeket egy főre eső nettó átlagjövedelem alapján. Győr és Székesfehérvár kiemelkedett kb 10%-kal. Őket követte 13 megyeszékhely, amelyek között nagy különbségek nem voltak. Ebben szerepelt Debrecen, Szeged, Pécs és Miskolc is, amelyek szinte teljesen egyforma értéket mutattak. Ez a 4 város csak pár százalékban, esetleg tizedszázalékban tért el egymástól.
Ezt a szoros középmezőnyt követte a leszakadó 4-es. Sorrendben Nyíregxháza, Kaposvár, Békéscsaba és Salgótarjan. Nyilván Nyíregyháza leszakadása sokkal kisebb volt, mjnt Salgótarjáné, de mjndannyian leszakadtak a derékhadtól.
Ehhez képest az általad belinkelt cikk ábrája szerint Nyíregyháza és Békéscsaba is nagyobb egy fòre jutó jövedelmet mutat, mint Miskolc, igaz, szorosan, Pécset meg ennél is sokkal hátrébb helyezi.
Szóval ez annyira ellentmond a többi hasonló jövedelmi statisztikának, hogy nehezen hihetò.

hopp11 2018.01.11. 04:04:50

@KissGecihuszár: és akkor a statisztika értő olvasása kapcsán még nem is beszéltem arról, hogy a népesség növekedése vagy csökkenése se olyan egyértelmű. Miskolc körül olyan települések vannak, amekyek szinte egybeépültek a nagyvárossal, mégis hivatalosan önálló települések. Az elmúlt évzizedekben rengetegen költöztek ki ezekbe. Hiába csak pár kilómétert költözik valaki, esetleg csak a szomszéd utcába megy, hivatalosan már elhagyta Miskolcot. Ugyanez más nagyvárosok esetén nincs, ott 10-20 km-es távban gyakran mjnden települést a megyeszékhelyhez csatoltak.
süti beállítások módosítása