Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

14. MÁVAG, LKM, DIMAG, DAM

Virág a romokon

2013. március 13. 12:00 - Alex_W

Magyar Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak Kohászati Üzeme. Lenin Kohászati Művek. Diósgyőri Metallurgiai és Alakítástechnológiai Gyárak Részvénytársasága. Diósgyőri Acélművek. Mindegyik név ugyanazt a társaságot, a miskolci "Vasgyárat" takarja. A több mint két évszázad viharait kiállt társaság 2009. áprilisában végleg beadta a kulcsot.

Az eltelt négy évben nem született ötlet sem az acélgyártás újraindítására, sem a terület hasznosítására. Pedig Miskolc központi területéről van szó, mely még saját vasúti kapcsolattal is rendelkezik.


Virág a romokon nagyobb térképen való megjelenítése

A városvezetésnek ötlete sincs arra, hogy a feldarabolódott, lassan kiürülő üzemekkel, ipari romokkal mihez lehetne kezdeni. A terület szélén kis vállalkozások vannak, de a DAM területe kihasználatlanul pusztul, egy hatalmas lyukat égetve a város kellős közepébe.

A szomszédos vasgyári volt munkásteleppel kapcsolatban már elindult egy kezdeményezés, mely a Vasgyári lakótelep házait szeretné megmenteni, a történelmi utcákkal együtt az utókornak. Viszont ahhoz, hogy ezt a lakótelep megmentsük, és a kerületet rehabilitáljuk, az kell, hogy a vele szomszédos volt ipari területet is rendezzük és új életet leheljünk a kongó gyárterületre.

Nyugaton számos példa van hasonló volt ipari területek hasznosítására, felújítására. A terülten létre lehetne hozni egy szabadidőparkot, ahol a város fiataljainak lehetne programokat szervezni, kialakítanánk egy extrém sport pályát a BMX-eseknek, gördeszkásoknak, de a hatalmas csarnokok alkalmasak lennének fedett könnyűzenei fesztiválok megrendezésére is. Miskolcot amúgy is szeretjük a rock és a könnyűzene magyar fővárosaként emlegetni, ezt nyomatékosíthatnánk egy állandó, fedett könnyűzenei fesztivállal, és azzal, hogy a gyár területén végre méltó helyet találunk egy régi tervnek: a miskolci Rockmúzeumnak.

Másrészt a terület egy részét meglehetne tartani ipar céljára: kisebb, rugalmasabb elosztásban olyan ipari üzemeket létrehozni, melyek tiszták, csendesek, nem zavarják a lakosságot és főleg nem szennyezik a levegőt. Ellenben munkahelyeket teremtenek és megteremtik egy új, zöld technológiákat alkalmazó, zöld iparral rendelkező, folyamatosan fejlődő és megújuló Miskolc alapjait. Nem mellesleg új és tiszta munkahelyeket teremtve.

Egy rendezett, fejlődő város mindig megújul és nem hagyja a portáján felhalmozódni a szemetet. Már pedig egy városban nincs rondább szemét a romos pusztuló, elhagyott gyár kerületeknél. Ha ki akarunk törni, mindenképpen meg kell újítanunk magunkat, és legelőször talán a DAM területét, már csak a szimbolizmus miatt is: ezzel tartozunk a DAM-nak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr795121563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása