Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

43. El nem készülő Science-múzeum

Másfél milliárd okom van rá

2015. november 18. 06:00 - Alex_W

Mint ismeretes tavasszal még úgy volt, hogy ősszel átadják az Egyetem mellett a Science múzeumnak keresztelt épületegyüttest. Utána viszont szinte azonnal megindult az egymásra mutogatás, a városvezetésnek sikerült majdnem 5(!) év után lefújni egy olyan projektet, ami szerintük eleve megalapozatlan volt. Vagy csak az volt a bajuk vele, hogy Káli Sándorék nyújtották be a terveket?

A szeptemberi visszavonás után ez másodlagos kérdés. Azzal, hogy a polgármester indítványára a Közgyűlés elállt a projekttől, kötelezte magát több mint egymilliárd forintnyi, már lehívott támogatás - plusz a büntetőkamatok - visszafizetésére. Ehhez jön az önerő, amit már szintén elköltöttünk, így összesen másfél milliárdban van egy olyan épület, ami kívülről már egész jól néz ki - belülről viszont a miskolciak nem láthatják.

Lényegében önerőből kifestettük az épületet, legalábbis ennyit látunk belőle.

Ezért lettünk kíváncsiak mire ment el a másfél milliárd forint.

Tudtad, hogy a visszafizetendő egymilliárd forint Miskolc Város 2015-re tervezett éves költségvetési hiányának a kétharmada?

Szabályosak voltunk: benyújtottuk a jól bevált átlátszó.hu-n keresztül az adatigénylésünket először a Városházának, onnan a Városfejlesztési Kft.-hez irányítottak. Oda is elküldtük a kérdéseinket és megkezdődött az idegőrlő várakozás. Válasz nem érkezett, így utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka, talán fals címre ment az igénylésünk? Mint kiderült igen, ugyanis a Városfejlesztési Kft.-nél amikor közkapcsolati e-mail címet változtatnak, akkor nem irányítják át a régit az újra. Sőt egyáltalán ki sem kapcsolják. Akkor hát fogtuk és elküldtük az új címre is, új határidőt véstünk a naptárunkba. Ám a hőn áhított válasz most sem érkezett meg.

12185430_858585187593266_8572938749202808762_o.jpg

Vagyis valakik immáron több mint két hónapja nem állnak szóba velünk, Miskolciakkal - bezzeg, amikor a szavaztunk kellett nekik! Persze az ilyesfajta titkolózás, a civil kontroll ellehetetlenítése fel veti a kérdést: mi az, amit ennyire érdemes titkolni?

Mi az, ami miatt érdemes kivárni azt, hogy a végén a Bíróság kötelezze a Városházát és Városfejlesztési Kft.-t az adatok kiadására? Mit titkolnak?

Mert az igazság az, hogy minden egyes nap, minden óra, míg nem kapok választ, csak kíváncsibbá tett, s most már ott tartok, hogy nagyítóval fogom átnézni a számlákat. Másfél milliárd okom van rá.

Köszönettel tartozom az átlátszo.hu-nak a remek közérdekű adatigénylő felületükért, és a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetnek, hogy felajánlották a segítségüket. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr468085236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása