Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

54. Nem a Polgármester úron múlt

A Takata üzemet nem fenyegeti a csőd

2017. június 27. 08:00 - Alex_W

Hétfő reggel a Takata csődjére kelhettünk. Azoknak, akik az elejétől követik a cég sorsát, nem volt újdonság, hisz a gyár megnyitásával körülbelül egy időben tört ki az autóipar egyik legnagyobb botránya: a japán gyökerű cég éveken keresztül szállított hibásan működő utasbiztonságban szerepet játszó alkatrészeket a partnereinek. 50-80 millió autót kellett cég miatt visszahívni, s kártérítési perek sora zúdult a cég nyakába. Ezeknek az anyagi vonzata akkora volt, hogy előre látszódott, hogy a japán gyártó beleroppan. A kérdés csak az volt, hogy a globális anyacég, a márka csődje magával rántja-e az amúgy botrányoktól mentesen és nyereségesen működő európai részleget. Az anyacégnél tavaly október óta tudatosan készültek a csődre, amit végül tegnap reggel jelentettek be.

takata_miskolc.jpg

Ennek fényében meglepő volt dr. Kriza Ákos felkészületlensége. Amikor Miskolc Város polgármesterét meginterjúvolta a Magyar Nemzet, hogy mi lesz a miskolci gyárral, teljesen felkészületlen volt Takatá-ból. Csak annyit tudott mondani, hogy tudomása szerint stabil a cég helyzete, és majd utána néz. Polgármester úr, üljön le, egyes. Miért nem követi naprakészen a város egyik legnagyobb üzemének, 1400 miskolci ember munkaadójának a helyzetét? Meglepte egy olyan botrány, ami közel három éve tart, egy olyan csőd, amit már tavaly ősszel elkezdtek előkészíteni? Önnek az a feladata, hogy lehetőségei szerint mindenre felkészítse a várost, hogy minél hamarabb megszüntesse a pánikot. Hét év után sincs tisztába a feladataival?

Szerencsére ez a helyzet nem a Polgármester úron múlott. Az amerikai piac meghatározó utasbiztonsági gyártója, a Key Safety Systems (KSS) a jól előkészített csőd forgatókönyv alapján azonnal bejelentette, hogy megveszi a Takata teljes eszközállományát, így a miskolci üzemet is. Ígéretük szerint néhány ember kivételével a japán cég összes alkalmazottját tovább foglalkoztatják.

Takata Safety Systems Hungary Kft. nyilatkozata szerint az anyacég csődje semmilyen hatással nem lesz a magyarországi tervekre, a cég folytatja üzemének a további bővítését. A céget közvetlenül birtokló és azt segítő Takata Europe Gmbh. nyereséges, így nincs szüksége a csődbe ment anyacég segítségére. Ennek ellenére mindenkit megnyugvással töltött el, hogy a Takatának ilyen gyorsan sikerült komoly vevőt találnia üzemeire, így a gyárak léte hosszútávon is biztosított.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr9312622889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása