Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

3. Jobbikosok, cigányok és Demokratikus Koalició az Avason

Csatatérré válva

2012. október 17. 13:00 - Alex_W

Avas városrész. Miskolc közel harmadának, egy Eger méretű városnyi ember lakhelye. Egy cserbenhagyott közösség, ahol összecsapnak a hullámok a lakók felett. Gyöngyöspata után az Avas következik a látszólag a Jobbik és a cigány szervezetek közötti háborúban. Gyakorlatilag borítékolható volt, hogy megtalálják az Avast, és "öregbítik" a hírét.

De kinek kellett ez? Jobbiknak? Cigányoknak? És főleg ki akadályozhatta volna meg? Polgármester? Kormány? Mi emberek? Ki a felelős a kialakult - majdnem - háborús helyzetért?

Az önkormányzati választások félidejében dr. Kriza Ákos polgármesternek semmiképp sem hiányzott ez, pedig talán ő tehette volna Miskolcért, az Avasért a legtöbbet. A kialakult helyzet rávilágít arra, hogy két év alatt sem tudta megoldani a Fészekrakó-ügyet, sőt a városőrség megszüntetésével érezhetően aláásta az emberek biztonságérzetét az Avason. Ezen a héten már kapkodott: rendőri razziákat szervezett, és hangosan elítél mindenkit aki tüntetni jött az Avasra. Nagyon kevés, nagyon későn. Nem kellett volna  város biztonsági őreit szélnek ereszteni, mert sokallta az évi 300 milliót, amibe került. Már rég meg kellett volna erősíteni az avasi rendőrséget és rég fel kellett volna szerelni a rendőröket. Felháborító, hogy a polgármester semmit sem tesz a rendőri állomány feltöltése érdekében, pedig Miskolcon minden évben képeznek ki új rendőröket. 31 új rendőr semmi Miskolcnak, mikor az Avasra kellene legalább ennyivel több járőr. Mint országgyűlési képviselő ennek érdekében akár Pintér Sándorig is elmehetett volna. Mulasztásai a székébe kerülnek két év múlva.

Az MSZP javaslata is megkésett mikor egy milliárdot kér az Avasnak. A 2005-ben elkezdődött ügy három kormányon át húzódott, de mindegyik kihúzta magát alóla: Miskolcot cserben hagyták.

A magára maradt Avas városrész pedig süllyed tovább, mert senki sem volt hajlandó áldozatot hozni 50 000 ember biztonságáért, jobb életéért.

A legszomorúbb az, hogy Gyöngyöspatához hasonlóan a tüntetéseken résztvevő emberek többsége - talán a Demokratikus Koalíciót leszámítva - nem is Avasi, sőt még csak nem is Miskolci. A feszültség keltés mestere a Jobbik, partnerre talált a cigány szervezetekben és szervezetten szállítják ide a résztvevőket. Pedig ez a tüntetés csak árthat, árthat az Avasnak, Miskolcnak, árthat az embereknek, mert azt az érzetet kelti, hogy ez etnikai kérdés.

Ki kell jelentenünk, hogy az Avas nem etnikai kérdés, hanem közbiztonsági. Nem csak tüntetések idején kellene ide ennyi rendőr, hanem mindig. Az embereknek nem azzal van a bajuk, hogy valaki cigány, hanem hogy nagyon sokan nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni a közösségbe. Nem lehet tolerálni az orrfacsaró bűzt, a hangoskodást, a bandákat, a lépcsőházak és a lakások szétverését.

Változás kell az Avasra, nem két év múlva, hanem most. De a mostani vezetés mellett erre kevés az esély.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr54854009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása