Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

41. Bagolyvár állott, most romhalom

Villám felújítás

2015. október 26. 09:00 - Alex_W

Bagolyvár állott, most romhalom, kedv, s szépség röpködtek, por száll és buldózer áll most helyetek.

A blog ismeretlen szerzője

Egyik szemem nevet, hisz a Bagolyvár megújul. Másik szemem sír, mert buldózerek foglalták el egy gyönyörű épület helyét. Igaz visszaépítik - mondták a Városházán, de az igazság és a tervek mást mutatnak: visszaépítenek valami nagyon hasonlót.

Nem értem én ezt a hirtelen jött felújítási kényszert. A Bagolyvár már évek óta üresen áll, és csak romlott az állapota. Nem volt gazdája, régen volt rengeteg funkciója, majd egyszerűen csak kiürítették. Több, mint három éve járja körbe minden egyes villamos, három éve állomásoznak körülötte az autóbuszjáratok. Három éve senkinek sem szúrta a szemét, hogy egy új, állomáson konténerben pihennek a közlekedési vállalat dolgozó, konténerben lett elhelyezve a jegy és bérletpénztár. Három évig süket fülekre talált a Városházán mindenki, aki a Bagolyvár felújítását említette.

Most a villamos projekt végén hirtelen szemet szúrt a Városházának, hogy van egy romló épület a felújított állomás kellős közepén. Most hirtelen fel kellett újítani. Most azonnal, még 2015-ben.

Mire fel ez a nagy sietség?

A dolog rém egyszerű: a még Káli Sándor vezette önkormányzat által kidolgozott tervek szerint a Zöld Nyíl projekt jelentős pénzügyi tartalékkal rendelkezik, de ez csak most tűnt fel a terveket megtorpedózni szándékozó dr. Kriza Ákos vezette kabinetnek, akik gyorsan határoztak: pénzt vissza nem adunk! Kellett hát egy projekt, amivel el lehet költeni sok pénzt.

Nagyon sok pénzről van szó: 517 millió forintról.

Maguk is úgy érzik, hogy ennyi pénzből akár márványból, drágakőberakással kellene készülnie az épületnek? Hisz alig nagyobb mint egy családi ház!

Na ezért kellett lerombolni: így a bontás és az újraterveztetés, újjáépítés mágikus építőipari háromszögében szépen el lehet tüntetni egy csomó közpénzt. El is tüntetik.

Hogy miért kellett lerombolni egy védelemre, megőrzésre érdemes épületet, azt senki sem tudja. Még a Városháza építészei is össze-vissza beszélnek, agyag téglákról és statikai kellemetlenségekről, holott az az igazság, hogy az épület nem volt rosszabb állapotban, mint bármelyik hasonlókorú ház a városban, meg lehetett volna menteni. Igaz, akkor talán nem lettek volna vele kész december 31.-ig. Igaz, az nem került volna félmilliárdba.

Így hát az épületnek mennie kellett, és kapunk helyette valami nagyon hasonlót. Nem a Bagolyvárat: az épület immár pótolhatatlan, elveszett.

A veszteségtől és a pénzpazarlástól eltekintve viszont örülök, hogy a Városvezetés, lám, milyen gyorsan tud intézkedni a város egyik szégyenfoltjának az eltüntetéséről. Nos tisztelt uraim, lehetne hogy ugyanilyen gyorsan megoldanák még a szeles utcai iskola felújítását és az avas szálló újjáépítését is? Esetleg a Csabai kapu felújítását Vagy újabb hosszú évekre fogyott el a lendület? 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr518022416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caratyuska 2017.02.09. 07:37:08

Az egész főutcán szégyellnivaló a kivitelezés, az igénytelen beton a sínek közt, a kockakő utánzata, már az első év végén elkopott széttört, miután persze azért jó néhány helyen dilettációs hézagot kellett bele vágni mert fél méter magasra púposodott.
süti beállítások módosítása