Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

11. Leépülő iskolák felett vitatkoznak

Kevesebb politikát, több oktatást!

2012. december 14. 10:00 - Alex_W

Ha egy miskolcit megkérdezünk, hogy mi jut eszébe az oktatásról, két dolgot biztos említ: az igazgató választási botrányokat, és a tüntető diákokat. Igaza van: ezek az események nagyon jól jelzik, hogy a miskolci oktatáspolitikával baj van.

Miskolcon ugyanis két dolog hiányzik az oktatásból: stratégia és pénz. Dr. Kriza Ákosnak és társainak két év alatt nem sikerült felmutatniuk egy tervet, nem sikerült kigondolniuk, hogy mihez is szeretnének kezdeni az iskoláinkkal. Mindezt úgy - jegyzem meg - hogy, mint országgyűlési képviselők, országosan is át kellett volna látniuk a témát.

Eközben iskoláink lassan de biztosan elfogynak. Nem csak a gyerekek száma csökken riasztó mértékben, hanem az épületek állaga, a tanárok száma, és lassan elfogy az iskolák felszereltsége is. Riasztóan nagy az elmaradásunk.

Erre nem az iskolák állami kézbe adása a megoldás, mert ha mi nem vagyunk jó gazdái az iskoláinknak, egy Budapesten ülő miniszteri alkalmazottól sem várhatunk jobb munkát.

Az iskoláinknak itt kell maradnia helyben, itt kell maradnia az Önkormányzatnál! Fel kell vállalnunk mindazon anyagi és erkölcsi felelősséget, ami ezekkel az intézményekkel jár.

Anyagi felelősséggel jár ez, nem is kicsivel. De jobb helye nincs a pénznek, mint a jövő generációban, gyermekeinkben. iskoláink felújítása és felszerelése, gyermekeink jövője nem lehet pénz kérdés.

Ha meg akarjuk állítani a fiatalok elvándorlását és azt szeretnénk, hogy itt Miskolcon alapítsanak családot, akkor biztosítanunk kell őket arról, hogy gyermekeik jó kezekben lesznek. Biztosak lehetnek abban, hogy itt helyben megkapják a legmagasabb szintű oktatást, mert ehhez adottak mind a tanárok, mind az eszközök, mind a feltételek.

Az én oktatáspolitikám egyszerű: kevesebb politika, több oktatás!

Ha egy iskolaigazgató szakmailag megfelelő pályázatot állít össze és mind a szülői munkaközösség, mind a tantestület elfogadja, pusztán politikai szempontok alapján ne lehessen a kinevezését meggátolni. csak így biztosíthatjuk oktatásunk függetlenségét és az iskolák magas szakmai színvonalát.

Azonnal, lehetőleg még tegnap, el kell kezdni azon helyi és pályázati források felkutatását melyekből felújíthatjuk és a kor követelményeinek megfelelően felszerelhetjük iskoláinkat.

Azonnal el kell kezdenünk felmérni a városi sportpályákat és sportolási lehetőséget, hogy ezeket felújítva a gyerekeknek biztosítsuk a szórakozási és sportolási lehetőséget. Ezeket nem csak iskolaidőben, de iskola időn túl is biztosítani kell a gyerekeknek, hogy a szülők nyáron is biztonságban tudhassák gyermekeiket.

Itt helyben, Miskolcon kell megteremtenünk általános és középiskoláinkban a stabil, és magas színvonalú oktatás lehetőségét. Nekünk kell megteremtenünk és nem az államra, nem az egyházra kell bíznunk iskolákat, mert hiszem azt, hogy ideológiáktól mentesen is lehet jó iskolát építeni. Nincs semmi kifogásom az egyházi iskolákkal szemben - magam is odajártam és büszke lennék, ha gyermekeim is majd az alma materemet választanák -, de vallom, hogy független és erős önkormányzati iskolák nélkül nincs jövő nemzedék.

Épp ezért az iskola felújítás nem csak azt jelenti, hogy iskoláinkat kifestjük és hőszigeteljük, de lehetőleg mindegyiket akadálymentesítjük és felszerelésüket is megújítjuk. Szaktantermeket alakítunk ki bennük, felújítjuk a számítógép parkjukat, felszereljük szertáraikat, könyvtáraikat és korszerű demonstráló eszközökkel látjuk el iskoláinkat.

Meg kell teremtenünk a pedagógusok magas színvonalú munkájának a lehetőségeit, mely a munkafeltételeik javítása mellett, munkájuk erkölcsi és lehetőség szerint minél jobb anyagi elismerését jelenti. Nem feltétlen tudjuk a fizetésüket megemelni, de lehetőséget kell biztosítani a fiatal tanároknak arra, hogy kedvezményesen jussanak önkormányzati bérlakáshoz, és a városi intézmények és szolgáltatások kedvezményes igénybevételével támogatni fogjuk őket.

Itt helyben meg kell teremtenünk azt az iskola és intézmény rendszert, amely nem csak minden diáknak biztosítja tehetségének a kibontakozását, nem csak minden gyereknek biztosítja az oktatást és sport lehetőségeket, de vigyáz a gyermekeinkre, hogy egy se kallódhasson el a rendszerben és igyekszik útjaikat egyengetni.

Mindennél jobban szeretném a gyerekeknek a lehető legjobban felszerelt iskolákat biztosítani, a pedagógusoknak pedig azt a szakmai tisztelet, mely dr. Kriza Ákos polgármesteri hivatalából és a Közgyűlésből hiányzik.

Véget kell vetni az oktatás rombolásának és megmentenünk - amíg van mit. Ki kell állnunk a gyerekeink mellett, hogy utóbb ők is kiállhassanak mellettünk.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr844955964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.12.14. 10:09:05

Nem kell ide pályázat sem. Láthatod, egy tollvonás és már van is 7 millió Ft útfelújításra Marci házánál.

Akarat kellene ide, meg szándék. Hisz a pénzt arra költik, amire csak akarják. Csak sajnos nem jó dolgokra akarják... :-(

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2012.12.14. 10:52:41

@klarky: Mire van akkor akarat? A zsebtömésre? nem elég, hogy az ország pénzét lenyúlják, a szegény városé is kell?!

Miskolcon 34 általános, 4 szak-, 13 szakközépiskola, és 11 gimnázium van. Egy részük egyházi, alapítványi kezelésben, más részük önkormányzatiban. Ahelyett, hogy felújította volna az önkormányzat, a jobbakat átpasszolja az egyházaknak. Lassan a belvárosban nem marad önkormányzati általános iskola!

Az állam sem adna több pénzt, ezt nekünk kell előteremteni. Igazad van, ahol Kriza és Zsiga utcákra van pénz, ott legalább az önrészt is biztosítani tudjuk mindegyik (mind a majd negyven!) iskolánk felújítására! Nincs mese.

Lesz erről poszt is majd, hogy hány helyen szivárogtatják el a pénzt az önkormányzatiak. miközben a tanárok nagy része minimum leharcolt, de inkább romos iskolákban vívja a mindennapok csatáit a gyerekekért. Meg kell őket becsülni és ezért adni kell a véleményükre. A pártpolitikának ki kell vonulnia az iskolákból és az igazgatói székekből.

Koncepció váltás kell. Nem 2014-ben hanem ma - vagy jobb ha tegnap.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.12.14. 11:50:21

@Alex_W: Hát látod, h mi folyik?

Szerintem az van, h látják egyre nehezebb lesz a sima győzelem a következő választáson, így arra mennek rá, h ami a csövön kifér, azt még elvihessék ilyen-olyan címen.

Nyugodt lehetsz, nem lesz koncepcióváltás. Most még nem. Talán ha máshogy alakul a 2014-es választás... Csak az a baj, h addig rengeteg dolog visszafordíthatatlanul el fog veszni ill. olyan törvényeket hoznak, ami 2/3-ad nélkül megváltoztathatatlan lesz.

Sajnos...

Önrész? Múltkor olvastam vhol, h hány és hány települést "köteleznek" most arra, h műfüves focipályákat építsenek. A településnek egyrészt semmi szüksége rá, másrészt könyörögtek, h ne oda vigyék, mert az önrészt nem tudják kifizetni (hisz nem az egész pénzt adja az állam). Akkor mit várunk iskola fronton, ha arra nincs pénz ami a kormánynak oly kedves?

Itt nálunk nem lesz suli, nem lesz egyetem, de - ha igazak a hírek - lesz roma kulturális központ, 1,7 milliárdért. Mert az kell. Nagyon...
süti beállítások módosítása