Avasalján

Mindennapok és holnapok a borsodi megyeszékhelyen

Csökkenő lakosság - csökkenő választási körzetek

Jegyzőségre alkalmatlan

2019. április 23. 07:18 - Alex_W

Miskolc elnéptelenedés katasztrofális méreteket öltött - ennek legjobb beismerése, hogy a hatályos jogszabályok alapján a jegyzőnek két fővel kellett csökkentenie a közgyűlés létszámát, mert Miskolcon már nem él 160 ezer ember se. A jegyző nyilatkozata felér egy beismeréssel, hogy mennyire alkalmatlan a város problémáinak kezelésére ez a a migráns-szívű városvezetés.

Az önkormányzati rendszert 2014-ben még 165 013 fő után idén már csak 159 265 fő után kell megállapítani. Vagyis minden évben durván 1200-zal vagyunk kevesebben mi miskolciak.

Persze a jegyző sem különb a polgármesternél, kijelentette hogy a város 20 képviselői körzete közül pont azt a 19-es számút szünteti meg, ahonnan akkor sem tudták kiűzni a szocialista Bartha Györgyöt, amikor  2014-ben saját ízlésüknek - érdekeiknek - megfelelően húzogatták a körzethatárokat, már akkor is hihetetlen körzethatárokat hozva létre.

bartha_gyorgy.jpg

 

Miért pont a 19-es?

Az is megér egy keretest, hogy miért a 19-est szüntetik meg. A négy ellenzéki körzet közül is a 6-os és a 7-es számú is sokkal természetesebben adná magát, hisz a város közepén, négy-öt körzethez lehetne hozzácsapni az Avas tetején lévő bérházakat. Csakhogy:

  1. Fodor Zoltán (7. vk) az országgyűlési választásokon készséggel ált a Fidesz rendelkezésére és osztotta meg az ellenzéki szavazatokat a városban.
  2. Bartha György 2014-ben 80% körüli eredménnyel vitte a körzetét, tehát amíg indul, addig ott őt megválasztják.
  3. Percessel (Pakusza Zoltán, JOBBIK, 17. vk) és az Avassal (Szilágyi Szabolcs, JOBBIK, 6. vk) szemben a 19-es egy rendezett, kvázi probléma mentes körzet, nagyobb részt a 25 éve ezen dolgozó képviselőjének hála.

És kormánypárti oldalon is van pár olyan körzet, aminek a beolvasztása csak a körzethatárok egyszerűsítését eredményezné. Ilyen például a 14. számú választókörzet, ami egy hihetetlen képződmény.

A választási körzeteknek két alapvető feltételnek kell megfelelnie:

  1. Egybefüggőnek kell lennie
  2. A körzeteknek nagyjából ugyanakkora részt kell képviselni a lakosságból (15%-os eltérés lehet, de 5% felett már indokolni kell az eltérést!)

Vagyis nem egy lehetetlen feladat.

Persze Alakszai jegyző úr a törvényesség helyett a párt érdeket - vagy inkább a miskolci Fidesz belső harcait? - tartotta fontosabbnak inkább és ugyan a 19-es  választókörzetet szétosztogatta a környező (fideszes) körzeteknek, de arra már lusta volt, hogy egyszerű zseb-számológépével megnézze, hogy az így kapott körzetek megfelelnek-e a törvényességi kritériumoknak.

Vagy lehet, hogy jegyző létére nincs tisztába a törvényességi kritériumokkal? Ez utóbbi esetben viszont most kéne felmenteni, mielőtt tudatlanság nagyobb kárt okoz a városnak!

Ám a jegyző alkalmatlan, hisz lustaságból vagy tudatlanságból, de mindenképp törvénytelenül szüntette meg a 19-es körzetet és erről bírósági papírja is van már.

Már pedig az a jegyző, aki nem képes egy ilyen egyszerű feladatot, mint egy ellenzéki körzet megsemmisítése a teljes Fidesz-es többséggel a háta mögött végrehajtani, az nem alkalmas jegyzőnek. Hisz a XXI. században, a számítógépek világában csak akarat és minimális szorgalom kell ahhoz, hogy a maradék 19 körzet mindegyikét kissé korrigálva teljesen törvényesen végrehajtsa a feladatot.

Még egy ilyen szerencsétlent!

Ha nem lett volna ilyen béna, akkor nekem nem maradna más, mint fröcsögni azon, hogy miféle hatalmi perverzió és totalitárius szerveződés kell ahhoz, hogy a képviseletre csak nyomokban szert tett ellenzéket fossza meg egy újabb körzettől Alakszai jegyző úr. Mert lássuk be, egy körzet nem oszt - nem szoroz, ha a többi a kezükben van. Vagy talán úgy érzik, hogy nem tudják megszerezni a körzetek többségét?!

Ám így sírva nevethetek a jegyzőn.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasalja.blog.hu/api/trackback/id/tr2614780436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása